Muzikál Rent přináší do Prahy naději

Muzikál Rent přináší do Prahy naději100%

Kultovní a cenami ověnčený americký muzikál Rent, který patří k nejlepším a nejdéle hraným muzikálům na Broadwayi je konečně v Praze. A to v rámci letního provozu divadla Na Prádle, jedná se tedy pouze o omezený počet představení!

Režie pražského uvedení se ujal americký režisér Steve Josephson a zahraniční produkce doplnila svým castem i copany, což v konečném výsledku dává představení zvláštní punc výjimečnosti, vůni dálek a pomyslného amerického snu.

Důležité pro celkové vyznění je také fakt, že se hraje v originálním jazyce. Pro případné další uvedení v České republice už vzniká česká verze, jejíž malou ochutnávku dostávají diváci v samotném závěru představení. Menším zklamáním jsou české titulky, které jsou sice pouštěny s dobrým úmyslem hodit záchranné lano těm, kteří neumí anglicky, ale jejichž funkčnost se zřejmě řídí počasím, takže ve výsledku jsou úplně zbytečné. Pokud tedy na Rent vyrazíte a neovládáte angličtinu příliš dobře, zřejmě bude třeba alespoň lehce nastudovat děj a postavy.

Představení se odehrává v tmavých ulicích New Yorku a od prvních tónů, kdy na vás tato atmosféra padne, nepustí se snad až do chvíle, kdy se po představení vydáte domů. Nacházíme se mezi partou mladých lidí, kteří nemají peníze, žijí ze dne na den a část z nich je HIV pozitivní. Všichni mají svá trápení, ale navzdory tomu drží spolu a snaží se nemyslet na blížící se konec.

Hlavní postavu, kytaristu Rogera, který se kvůli své nemoci drží stranou od ostatních, ztvárňuje Roman Tomeš, alternovaný Michaelem Kluchem. Tomeš má všechno, co by měl zlomený mladý hudebník bez budoucnosti mít a navíc perfektní muzikální talent, výzor a charisma. To všechno z něj dělá jasného tahouna představení.

Jeho muzikálovou partnerku, HIV pozitivní feťačku Mimi, hraje Michaela Doubravová, alternovaná Markétou Procházkovou. Doubravová předvádí vypilovaný profesionální hudební a taneční výkon a v tomto směru se jí nedá nic vytknout. Nicméně Markéta Procházková má kromě toho navíc jakýsi výraz opravdovosti a emoce, které na pódiu předvádí jdou hlouběji. Když přijde Mimi v jejím podání na pódium, zvedne se poryv větru a vy víte, že přišla ženská.

Vypravěče příběhu, sympatického kameramana Marka hrají Ondřej Izdný nebo Tomáš Vaněk. Píseň „What you own“ na konci druhé poloviny patří bez debat k těm největším zážitkům, které představení nabízí.

Miláčkem diváků je postava transvestita Angela (Lukáš Pečenka, Oldřich Anton Vojta), který vyzařuje úžasnou energii, jeho ženské kostýmky a paruky kouzlí úsměvy, ale hlavně jeho taneční a pěvecká čísla jsou těmi tolik potřebnými nakopávacími prvky, bez nichž by představení ztratilo barvu.  

Zajímavými postavami jsou také lesbičky Joanne a Maureen. Tereza Martinková je v roli upjaté Joanne perfektní a její herecký projev místy až vyniká nad ostatní. Vášnivá tanečnice tanga je nadmíru sympatická postava. Její partnerka Maureen sedí mnohem více blondýnce Barbaře Chybové, která jak během hereckých výstupů, tak pěveckých, působí mnohem opravdověji a ne tak křečovitě jako Michaela Nosková. Té se nedá upřít skvělá muzikálnost, se kterou zvládá své pěvecké party, ale co do hereckého ztvárnění, tam se  prokazatelně lépe projevuje Chybová.

 Pražské nastudování muzikálu Rent je určitě hlavně velkým příslibem. Ukázalo se, že skutečně máme kvalitní herce a výjimečné zpěváky, že jsou diváci, kterým není jedno na co koukají, a kteří divadlo rádi zaplní. Nyní jen doufat, že laťka, která je nyní po premiéře v divadle Na Prádle hodně vysoko, zase české muzikálové scéně o kus nespadne. 

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Prádle nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Na Prádle

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!