Milovníci filmové klasiky Noc na Karlštejně mohou 22. srpna zavzpomínat na open air koncertě

Milovníci filmové klasiky Noc na Karlštejně mohou 22. srpna zavzpomínat na open air koncertě 

Filmový muzikál Noc na Karlštejně si letos připomíná kulaté jubileum, režisér Zdeněk Podskalský jej natočil před 40 lety, v roce 1973. K této příležitosti organizuje producent Janis Sidovský open air koncert na nádvoří hradu Karlštejn.

Na pár otázek jsme se zeptali organizátora Janise Sidovského:

Jak vznikl nápad uspořádat koncert právě k muzikálu Noc na Karlštejně?

Letos uplyne 40. let od natočení české filmové klasiky Noc na Karlštejně, a protože na místním hradě pořádám už šestým rokem letní slavnosti, typ padl právě na známé melodie Karla Svobody a Jiřího Štaidla. Chtěl jsem ale složit poctu tomuto dílu výjimečným zpracováním, a proto písničky z muzikálu zazní na nádvoří pod širým nebem v unikátním provedení - ve spojení symfonického orchestru a nové generace umělců.

Podle čeho jsi vybíral interprety?

V roce 1973 hráli ve filmu paní Brejchová, pan Hanzlík, zpívala Helena Vondráčková, kterým tehdy bylo sotva 30 let. Volil jsem tedy novou generaci třicátníků, kteří nepatří k mainstreamovým umělcům, ale vyhledávají alternativnější, neobvyklé příležitosti. Sestava, kterou se nakonec povedlo dát dohromady je, řekl bych, mimořádná a pravdou je, že mi hodně s oslovováním pomohl Vojta Dyk. Kromě něho na nádvoří zazpívají Matěj Ruppert, Jan Budař, Tereza Černochová, Jakub Prachař, Zuzana Stivínová, Jan Maxián nebo Ondřej Ruml. A doplní je skvělý František Segrado.

Setkal jsi se při organizaci open airu s nějakými nečekanými komplikacemi?

Nejsložitější bylo najít termín, který by všem účinkujícím vyhovoval, dokonce se jednou překládal. A teď se modlím, abychom nezmokli, což by byla jediná překážka, kterou nemůžeme ovlivnit.

Co bys poradil začínajícím pořadatelům podobné akce?

Aby hledali koncerty, umělce nebo představení, které jejich profese baví. Bez společné vášně se akce nedá dělat dobře. A měli by se naučit umění propagovat, můžete mít sebelepší projekt, ale když na představení, festival nebo koncert nikdo nepříjde, příjdete na mizinu.

Noc na Karlštejně bude už skoro za měsíc, máš v plánu něco dalšího?

Producentské aktivity jsem trochu omezil, protože se věnuji rozvoji vstupenkového systému ticketon.cz, kde momentálně působím. Nicméně chystám vánoční koncert Štefana Margity, půjde o jediné pražské vystoupení se symfonickým orchestrem. Před nedávnem jsem byl v New Yorku v Metropolitní opeře - a když jsem v katalogu uviděl jeho forografii, byl jsem pyšný, že s ním můžu spolupracovat. Štefan Margita je jedním z mála operních pěvců, který má regulerní angažmá v tomto nejprestižnějším operním domě světa.

Open air koncert nabídne dvě části – v první Český národní symfonický orchestr zahraje suitu z filmu Tři oříšky pro Popelku, ve druhé pak „obsazení snů“ zazpívá skladby Do věží, Lásko má, já stůňu, Hoja hoj, Muži nejlíp sluší sólo, Je v tom něčí dcera, Když mám tekutou révu nebo Ten, kdo nedumá.  Filmové písničky Karla Svobody a Jiřího Štaidla - kteří by shodou okolností letos také oslavili kulatá výročí - za čtyři desítky let zlidověly a na repertoáru je má řada českých i slovenských zpěváků. V provedení nové generace ale zazní vůbec poprvé. 

Vstupenky na open air koncert Noc na Karlštejně jsou v prodeji na stránce openairkarlstejn.cz, kapacita nádvoří hradu Karlštejn je pouze 400 míst k sezení.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!