Osamělý jezdec: fantasmagorická pohádka bez invence

Osamělý jezdec: fantasmagorická pohádka bez invence40%

Není to western, není to ani dobrodružný film. Osamělý jezdec je fantasmagorická pohádka! Měl jsem to tušit, když tomu na place šéfoval Gore Verbinski, který má kromě hororového Kruhu na triku jen pohádkové příběhy. Tady ale vysloveně střelil vedle.

Chápu, že studiu Walta Disneyho se zalíbilo kasovní spojení Verbinski + Bruckheimer + Depp. Vždyť tahle trojice pirátů obrala publikum o slušných pár (stovek) milionů. A dokonce už třikrát! :) Je nasnadě, že tenhle fungující stroj na peníze se sám od sebe nezastaví. Ba naopak, u Disneyho se u Osamělého jezdce rozhodli pod (parním) kotlem ještě přiložit!

Děj se totiž točí kolem železnice, která dobývá Divoký západ a přináší pokrok a nové možnosti na posvátnou půdu původních obyvatel (ano, myslím indiány). Ti jsou však kvůli hoře stříbra, pro které si zlý majitel železnice ve skutečnosti razí cestu, likvidováni. Hlavní linie příběhu se ale točí kolem osamoceného indiána Tontoa (Johnny Depp) a městského rangera (Armie Hammer), kteří spojí své síly a vydají se na strastiplnou cestu za dopadením hlavního zloducha. Toho skvěle ztvárnil William Fichtner, který ve své roli lehce předčí oba klaďase a je jedním z mála světlých bodů celého filmu.

Další světlá místa se už v Osamělém jezdci hledají hůře. Pochválit mohu ještě masky, kostýmy a hlavně místa, kde se točilo. Výprava a scenérie byly totiž úchvatné. Toť vše!

Teď k tomu horšímu… Z filmu mám pocit, jako by si Verbinski spolu s Jerrym Bruckheimerem řekli, že na vodě se u Pirátů z Karibiku už vyčerpali dost, a že je na čase podívat se na břeh. Sesbírali pár podivných fórků, na videu si zrychleně přehráli Vinnetoua a převlekli Deppa z pirátského do indiánského. Oni ho vlastně ani nepřevlékli, jen mu místo klobouku dali na hlavu mrtvého havrana. Tolik k invenci.

Z filmu mám pocit, jako by si Verbinski spolu s Jerrym Bruckheimerem řekli, že na vodě se u Pirátů z Karibiku už vyčerpali dost, a že je na čase podívat se na břeh.

Pravda, nakonec by snad i tohle mohlo fungovat (stejně jako u Pirátů). Ale to by to, probůh, nesmělo trvat dvě a půl hodiny a musel by v tom být nějaký ten vtip. A tím teď nemyslím šíleného koně, který chlastá, sedí na stromě a žere škorpiony, ani zajíce masožravce. Nevím, kdo z tvůrců při natáčení vypil víc ohnivé vody, ale já jí měl v krvi každopádně méně, než se při sledování tohohle patvaru předpokládá.

Možná jsem zbytečně zaujatý, vyrostl jsem totiž na klasikách žánru Tenkrát na západě nebo Sedm statečných. Určitě také nejsem cílovka a dost možná jsem to prostě nepochopil (O tom starém indiánovi, který celý příběh vypráví, vím), proto si tenhle FAIR DEAL v kině dopřejte sami :) Já bych tu podívanou za cenu lístku znovu nevyměnil!

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Osamělý jezdec

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!