Oslava Života 2013 - Mezinárodní festival tantry, tance a živé hudby

Oslava Života 2013 - Mezinárodní festival tantry, tance a živé hudby 

První ročník mezinárodního festivalu tantry nabízí čtyři dny programu pro ty, kdo chtějí rozvíjet svou duchovní stránku, naučit se prožívat tady a teď a zažít nová setkání. A také si užít čtyři dny v harmonickém a radostném prostředí. Festival „Oslava Života“ se koná v krásné přírodě jižních Čech, v Centru Česká Kanada. Na jeho programu se podílí celá řada zkušených lektorů a zajímavých osobností z celého světa, včetně takové špičky, jakou je John Hawken a Alan Lowen. Nabízí zážitkové taneční nebo tantrické workshopy, večerní živé koncerty, meditace, cvičení jógy, promítání filmů, diskuse se zkušenými učiteli i taneční party.

Festival zve až 250 účastníků, kteří stráví čtyři dny v uzavřeném, klidném prostředí. Je to oslava všech aspektů života skrze pohyb, dotek, tanec, zpěv, meditaci, skrze skupinová i individuální tantrická setkání, intenzivní prožitky osobní transformace i hluboké okamžiky vnitřního klidu. Každý den si účastníci mohou zvolit svůj vlastní program z širokého výběru workshopů tantry, tance (zejména tzv. biodanzy – Tance života) a živé hudby. Po ranní józe a meditaci představí přítomní učitelé svou nabídku pro daný den a účastníci si mohou libovolně vybrat dopolední a odpolední program podle toho, jaká osobnost a jaké téma je nejvíce osloví. Mezi workshopy bude dostatek času pro odpočinek v čajovně, v přírodě, na masáži, v obchodě s gastronomickými specialitami, pro rozhovory s učiteli a další doprovodné akce. Večer se celá skupina 250 účastníků sejde ke společnému koncertu živé hudby nebo zábavné party.

Patronkou festivalu je Mahasatvaa Ma Ananda Sarita (http://www.tantra-essence.com/about/mahasatvaa-ma-ananda-sarita-2/), mezinárodně uznávaná duchovní učitelka. Na organizaci a přípravě festivalů po celém světě se podílí již dlouhá léta, od dob strávených s Oshem v ashramu v Puně. Na festival jsou pozváni učitelé reprezentující celou škálu přístupů a tradičních i moderních škol osobního rozvoje. Díky nim se spojí tisíciletá moudrost předávaná skrze generace a hlas duchovních mistrů dob minulých s moderními přístupy k rozvoji člověka 21. století. Do Čech zavítají např. významní evropští facilitátoři systému Biodanza – Tanec života, který je u nás v oblasti technik osobního rozvoje naprostou novinkou. Sejdou se zde kromě českých lektorů také osobnosti z Británie, Itálie, Brazílie, Thajska, Rakouska, Německa či Ameriky. Na programu budou např. meditace, klasická tantra jóga, biodanza, workshopy zaměřené na sebepoznávání a rozvoj přirozené osobitosti, uvolnění a práce s tělem i vlastní sexualitou. Večerní živá hudba zazní od skupin Maok a Úžas v rytmu.

Organizátorkami festivalu jsou Šárka Kmochová a Anet Langerová. Obě pořadatelky mají s tantrou mnohaleté a velmi kladné zkušenosti. Letos se proto rozhodly uspořádat první ročník festivalu s názvem Oslava Života.

Šárka Kmochová se věnuje tantře od roku 2009, kdy se poprvé setkala s Alanem Lowenem, zakladatelem mezinárodní školy osobního rozvoje „Umění být“. V té době pracovala jako úspěšná manažerka v mezinárodní korporaci, díky tantře však přehodnotila své životní priority a začala samostatně podnikat. Nyní pracuje jako kouč, vede prožitkové semináře, organizuje osobnostně-rozvojové workshopy a s Alanem Lowenem se připravuje na roli budoucí lektorky tantrických seminářů.

Anet Langerová se k tantře dostala díky svému studiu Biodanzy – Tance Života. S touto technikou se poprvé seznámila v Anglii v roce 2008. Zaujala ji natolik, že se rozhodla absolvovat 3letý výcvik a stala se první facilitátorkou tohoto systému v České republice. Oba systémy mají hodně společného, vzájemně se doplňují a zvou k tomu život oslavovat ve všech jeho barvách. A to bylo Šárce a Anetě inspirací k uspořádání festivalu, který právě tantru a biodanzu harmonicky kombinuje. Aneta pracuje jako lektorka seminářů osobního rozvoje pro veřejnost i pro korporátní sféru.

Zajímavé osobnosti na festivalu

Organizátorky vybraly lektory pečlivě tak, aby nabídka bylo co nejpestřejší. Na festivalu tudíž vystoupí jak lektoři reprezentující tisícileté tradice východní tantry, tak i výrazné osobnosti moderní doby. Na jednom místě tak budou diskutovat např. Mahasatvaa Sarita, učitelka programů pro páry, které vnímají partnerství jako posvátnou duchovní cestu, a London Faerie, kontroverzní zastánce polyamorie a nemonogamních vztahů. Filosofií tantry je nehodnotit, co je správné a co špatné, nesoudit různé pohledy, ale naopak prozkoumat a ocenit všechny jejich aspekty. Proto mohou i zdánlivě velmi odlišné osobnosti spolupracovat a spolutvořit. Na festivalu vystoupí učitelé z České republiky i ze zahraničí, a to jak osobnosti s celoživotní zkušeností, tak i začínající talenti tantrické a taneční scény.

Kdo je srdečně zván

Program je vhodný pro dospělé - ženy i muže jakéhokoli věku. V České republice tvoří většinu návštěvníků lidé mezi třiceti až padesáti lety; přesto není výjimkou, že někteří slaví na semináři i svoje sedmdesátiny! V zahraničí je mnohem hojnější účast i párů nad padesát let, jimž děti vylétly z hnízda a ony nyní znovuobjevují krásy života a partnerského vztahu. Více než 30% dosud prodaných lístků si koupili zahraniční návštěvníci ze západní Evropy, kde jsou festivaly tohoto typu již velmi oblíbené a hojně navštěvované. Všechny části programu proto budou vedeny v češtině a angličtině. 

Jaké jídlo bude na festivalu k dostání

Velmi důležitou součástí celého programu je kvalitní a vyvážená vegetariánská strava. Tu bude připravovat kuchařka Daniela Mášová, která před akcí vyškolí přítomný personál o principech zdravého stravování a připraví jídelníček na míru – tak, aby odpovídal programu, počasí a atmosféře celé akce.

Na co se festival především zaměřuje

Vizí Oslavy Života je vytvořit důvěrný prostor, kde budou všichni lidé moci být sami sebou a zároveň se poznat a propojit s ostatními. Proto je možné zúčastnit se pouze všech čtyř dnů, od zahajovacího až po závěrečný ceremoniál. Toto pravidlo je zárukou takové atmosféry, ve které se budou všichni cítit „jako doma“.

Co si návštěvníci z festivalu odnesou kromě samotného silného zážitku

Na festivalu vznikne stánkové městečko, kde si účastníci budou moci nakoupit ručně vyráběné šperky, oblečení z Indie a Havaje, meditační polštářky, přírodní kosmetiku a další výrobky. Festival spolupracuje s prodejci, kteří zboží ručně vyrábí nebo nakupují od místních domorodých obyvatel. Také podporuje společensky přínosné projekty, jako je např. výstava „Učíme se příběhy“, a dává prostor mladým talentovaným malířům, aby mohli na festivalu vystavovat své obrazy.

Jak figuruje tantra a její filosofie v životě organizátorek

„Díky tantře jsem si zejména uvědomila, že život je nesmírně bohatý a ve své podstatě opravdu hluboce krásný. A že máme jedinou jistotu - že ho můžeme žít právě teď. Proto má smysl přesně v tento okamžik následovat svou touhu a intuici a žít ho tak, aby nás naplňoval. A pokud nevíme, co to je, co nás naplní, vždy to můžeme aktivně hledat. Můžeme vytvořit prostor pro změnu tím, že přestaneme lpět na tom, jak jsme žili dosud. V mém případě byl ten největší krok opustit svou úspěšnou kariéru, která mě nenaplňovala, a začít investovat své úsilí do práce, která mi dává smysl a přináší radost. A právě teď to je vytváření festivalu Oslava Života,“ vypráví Šárka Kmochová.

Anet Langerová říká: „Díky biodanze jsem se naučila více vnímat vlastní tělo a vše, co mi říká, a dle toho i jednat. Otevřela jsem své srdce a zažila okamžiky lásky a přijetí, které mě inspirovaly vydat se touto cestou. Biodanza mi dala prostor vyjádřit a zažít to, co doopravdy jsem. Začala jsem si život více užívat a tančit spíše s ním než proti němu. Největší rozdíl vidím v tom, jak vnímám samu sebe a také druhé lidi. Méně hodnotím a více chápu a miluju. Vím, že jsem stále na cestě, ale baví mě, jak je tato cesta barevná, stejně jako je pestrobarevný náš festival.“

Program, lektoři, informace a registrační formulář jsou uvedeny na webu: http://www.oslavazivota.cz/

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!