O Institutu Cervantes v Praze a blížícímu se dni španělštiny

O Institutu Cervantes v Praze a blížícímu se dni španělštiny 

Skryt v dobrotivém stínu kostela sv. Štěpána a pod dohledem kaple sv. Longina je Cervantesův Institut v Praze. I přes svou tak trochu utajenou polohu však nabízí krásný výhled na Prahu. Málokde můžeme poslouchat zvuk zvonů v takové blízkosti. Když slyšíme bít zvon a stojíme před kostelem, máme občas (záleží to samozřejmě na místě) až posvátný respekt před jeho tóny letícími k nám shůry. Když zde ale stojíte pár metrů od nich, téměř ve stejné úrovni, tak jsou ty tóny takové hřejivější a jemnější...

Poslechnout si je může každý návštěvník knihovny pražského Cervantesova institutu, do kterého se dostane přímo ze Štěpánské ulice. Jsou to vlastně dvě budovy, stará - vznešená - a zcela nová - moderní, které spolu žijí až v pohádkové harmonii. Zejména na poměry v Praze, ale i ČR obecně, je způsob zapuštění nové časti budovy do její starší části a s ohledem na okolní zástavbu neuvěřitelně citlivý. Celý komplex souznívá se svým okolím a působí jak moderně, tak vznešeně. Stavba je dotažená do konce i ve svých detailech...i těch nejtitěrnějších. Místo, do kterého proudí španělskojazyčná kultura z celého světa, má svůj genius loci, který jistě učaruje mnoha návštěvníkům.

Institut je velice výjimečný i z pohledu čísel. Pražský Cervantes je na prvním místě v počtu výpůjček, na třetím místě v počtu návštěvnosti a na čtvrtém místě v počtu registrovaných čtenářů ze všech osmdesáti šesti institutů po celém světě. V jeho portfoliu se nachází jak literatura, tak i hudební a video nosiče. Prezenčně zapůjčuje iPad a Kindle. Wi-fi připojení je samozřejmostí.

V přízemí budovy se nachází útulná galerie, kde probíhají výstavy španělských a hispanoamerických umělců. Vstup je navíc téměř vždy zdarma. Jediné, co zde možná chybí, je kavárna, ale možná by bylo lepší konstatování, že kavárna zde prostě není. Poslání Cervantes Institutu je přece lidi vzdělávat, nikoli rozmazlovat.

22. června je Den španělštiny a brány všech Cervantesových institutů po celém světě se otevřou. A co nás čeká v Praze?

11:00 Lucecitas de Bohemia. Pohádky, básničky a hádanky s hudebním doprovodem
11:30 Moje první hodina španělštiny
12:00 - 16,00 Oslava v parku: španělská hudba, degustace valencijské paelly, latinskoamerický folklor a gastronomie
12:30 Ukázková hodina flamenka pro děti i dospělé
13:00 Dvorana: Mexické lidové tance
13:30 Cervantes Revival Consort, španělská renesanční hudba
14:00 Současný tanec, La Coja Dansa. Tanec Praha 2013
14:30 Rosa Olympia: flamenkové vystoupení
15:30 Slosování o studijní pobyt ve Valencii a další hodnotné ceny  

Adresa:

Institut Cervantes
Na Rybníčku 536/6, Praha 2, 120 00

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

O Institutu Cervantes v Praze a blížícímu se dni španělštiny
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Institut Cervantes

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!