Letní Shakespearovské slavnosti již brzy opět na Hradě

Letní Shakespearovské slavnosti již brzy opět na Hradě 

Letní Shakespearovské slavnosti 2013 letos proběhnou od 25. června do 7. září, a to, jak je dobrým zvykem, nejen v Praze, ale také v Brně, Ostravě, Bratislavě a ve Zvolenu. Letošní stěžejní inscenací je Sen noci svatojánské v titulních rolích s Hanou Vagnerovou a Davidem Prachařem.

Komedii Sen noci svatojánské, která by se dala charakterizovat jako svatební crazy komedie o věčném bloudění v lese vztahů, vzniká v těchto dnech pod režisérským dohledem dvojice SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský).

„Spletitý děj je podobný snu, jednotlivé postavy podléhají kouzlu magické letní noci. Nastavuje zrcadlo vývoje vztahu od první zamilovanosti až po manželskou krizi. Není lepší zemřít jako Pyramus a Thisba či Romeo a Julie dříve, než se do vztahu vkrade čas? Hra o lese, žárlivosti i vášni a hlavně o tresti z květu zvaného Violka lásky, díky níž vidět neznamená vidět,“ popisuje dvojice režisérů stručně děj.

Režiséři pracují s vůbec prvním překladem profesora Martina Hilského z osmdesátých let. Ten se na tiskové konferenci přiznal, že si není jistý, zda by to dnes zvládl přeložit znovu, jinak, a zda by se do takové práce vůbec znova pouštěl.

William Shakespeare tuto svatební komedii napsal v letech 1590 – 1596 a hemží se to v ní nejen roztodivnými pohádkovými bytostmi v podobě elfů a skřítků, ale také spletitými mileneckými vztahy.

Velkou, jednu ze stěžejních rolí, zde hraje hudba. Na piano bude coby Píšťala doprovázet tuto milostnou „jamsession“ Václav Kopta.

Co se týká hereckého obsazení, objeví se zde David Prachař v roli Thesea a Oberona, Vanda Hybnerová jako Hippolyta a Titánie, Czongor Kassai jako Egeus a Puk, mladí milenci Hana Vagnerová, Martin Písařík, Zuzana Stavná a Petr Vančura nebo Lukáš Příkazský a řemeslníci Josef Polášek a Marek Daniel.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Tisková konference
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!