Rozkoš v oblacích - odvázaný vtip Almodóvara

Rozkoš v oblacích - odvázaný vtip Almodóvara50%

Pokud jste obeznámeni s tvorbou Pedra Almodóvara, zhruba víte, co od filmů tohoto kastilského mistra můžete čekat. A tím nemyslím přítomnost Antonia Banderase či Penélope Cruzové. Mluvím o notné dávce lyričnosti, melancholii po časech minulých, pohnutých životech zasažených nemilosrdným osudem a španělské barevnosti. V nejnovějším snímku Los amantes pasajeros, do češtiny přeloženém nepřekvapivě originálně jako Rozkoš v oblacích, ze všech zmíněných charakteristik najdeme možná jenom ty barvy. A Banderase s Cruzovou při úvodních titulcích.

To vše s největší pravděpodobností proto, že Almodóvar už dlouho nenatočil komedii (vyšel ze cviku?), kterou Rozkoš v oblacích hned na první pohled je. Děj se vyvíjí (i když si nejsem jistá, jestli „vyvíjí“ je v tomhle případě dobře zvolené slovo: je to spíš mozaika mini-příběhů sešitých dohromady) v kulisách business třídy jednoho problematického letadla. Není jisté, zda Boeing dokáže přistát, neboť se už při vzletu objeví závažná porucha. A vzhledem k tomu, že všechny elektronické přístroje najednou přestanou fungovat a pasažéři začnou tušit, že se děje něco neladného, týmu prvotřídních gay stevardů nezbyde nic jiného než otevřít maxi-bar a začít si užívat na plné pecky.

O odstavec výš jsem Rozkoš v oblacích oznámkovala jako „komedii“, ovšem slovo „fraška“ je v tomto případě poněkud vhodnější. Moc hloubky od filmu nečekejte, protože v průběhu rovných devadesáti minut půjde „jen o to jedno“. Sexistickými vtípky se to tu jenom hemží, ani nemluvě o tom, že valná většina posádky je čtyřprocentní, a ti, kdo nejsou, se to ještě v průběhu filmu o sobě dozvědí. Vztahová dilemata typická pro Almodóvarovy filmy jsou přítomna i zde, jenže bohužel na úkor taškařici jsou tak fatálně zjednodušena, že nezbývá než nad tím jenom mávnout rukou a přestat snažně sledovat, kde, kdo, s kým a jak.

Místy nejnovější film Almodóvara připomíná mexickou telenovelu (ostatně právě Mexiko je finální destinací zoufalých pasažérů), natolik komplikovaně a zapleteně se tváří melodramatický syžet. Možná právě proto po dobu celého snímku nepochybujeme, že veškerou legraci na palubě letadla uzavře spíše zázračný happy end než tragické katastrofické (ne)přistání. Rozkoš v oblacích přes to přes všechno se může pochlubit několika povedenými scénkami a opravdu smích vyvolávajícími vtipy. Takový taneček stevardů na hit osmdesátých „I’m so excited“ má v sobě dost šťávy, aby utkvěl v paměti diváka jako jeden z nejzábavnějších momentů. Herci ve svých homosexuálních rolích jsou roztomilí a obzvlášť přesvědčiví, upřímně jim v jejich snaze zpříjemnit tragický let pasažérům fandíme.

Největším překvapením a zároveň i ozdobou Rozkoši v oblacích se stala vycházející španělská hvězda Blanca Suárez, která film letěla představit do Cannes: malá rolička kdysi opuštěné milenky této herečce slušela a věřím, že jí dopomohla k dalším kariérním nabídkám. Suárez si již stihla zahrát v předchozím Almodóvarově snímku, a tak není pochyb, že se z ní postupně stává nová režisérova múza po boku Penélope Cruz a Loly Dueñas, která v Rozkoši ztvárnila roli staré panny s jasnovideckými schopnostmi.

Ano, je pravda, že Almodóvar si rozhodně zaslouží poklonu za to, že si umí ze sebe udělat legraci a nestydí se pohrávat ani s tématy značně provokativními a pobuřujícími. Ostatně Kůže, kterou nosím, také šokovala. Jenže Rozkoš v oblacích tak nějak zoufale křičí o nedostatku vkusu, že bohužel si nemůžeme nevšimnout, jak se film propadá v žebříčcích sledovanosti stejně tak, jako se letadlo plné sexuchtivých pasažérů propadá někde nad Atlantikem.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Rozkoš v oblacích

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Rozkoš v oblacích - odvázaný vtip AlmodóvaraRozkoš v oblacích - odvázaný vtip AlmodóvaraRozkoš v oblacích - odvázaný vtip Almodóvara
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!