Velikáni španělské fotografie Carlos Saura a Leopoldo Pomés vystavují v Praze

Velikáni španělské fotografie Carlos Saura a Leopoldo Pomés vystavují v Praze70%

Známý španělský režisér Carlos Saura a fotograf Leopoldo Pomés vystavují své portréty v Instituto Cervantes. Výstava probíhá pod záštitou madridského festivalu Photo Espaňa a představuje průřez jejich tvorbou od 50. let po současnost.

Výstava nabízí doslova všehochuť španělské portrétní fotografie. K vidění jsou portréty slavných osobností jako Gabriela Garcíi Marquéze nebo Luise Buňuela, stejně jako portréty neznámých lidí, fotografova holiče nebo vzteklého psa. Výstava je tematicky poněkud nesourodá, což působí rozptylujícím dojmem.

U Carlose Saury je právě ona všehochuť nejpatrnější. Na výstavě má černobílé portréty ze 70. let, které jsou obrazově i smyslově nejpůsobivější. Dále jsou k vidění barevné fotografie z Indie z roku 2012, které jsou sice dobře vykomponované, ale hlubší smysl nemají. Jsou spíše jako kalendářové obrázky z Getty Images. Nejlepší u Saury jsou černobílé fotografie slavných osobností jako již zmíněného Luise Buňuela nebo španělské herečky Anny Torrent.

Katalánský fotograf a publicista Leopoldo Pomés má v Institutu trochu ucelenější sbírku. Stejně jako Saura i on fotografuje slavné osobnosti, třeba spisovatele G. G. Marquéze, architekta Óscara Tusquetse nebo spisovatele Julia Córtazara. Pomés užívá neobvyklé úhly pohledu a kompozice. Kromě slavných osobností fotil i modelky, svého holiče nebo cikánské dívky.

V rámci madridského festivalu Photo Espaňa je k vidění ještě jedna výstava izraelského fotografa Yaakova Israela. V Českém centru Praha visí fotografie s názvem The Quest for the Man on the White Donkey, které se staly vítězným souborem celého festivalu. Autor zachycuje zvláštní opuštěná místa Izraele a jejich obyvatele. 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!