Největší neziskový festival v ČR

Největší neziskový festival v ČR  100%

Budějovický Majáles - je skoro až zázrak najít v dnešní době organizaci či jakoukoliv jinou instituci, která nepořádá různé společenské akce za účelem dosažení zisku. A proto mne velmi překvapilo renomé tohoto jihočeského festivalu, skromnost a zároveň cílevědomost jeho pořadatelů, a především jasná myšlenka, která tento festival provází každým dnem.

Nad celou touto akcí kroutím hlavou již od začátku. Jak je možné, že se jí účastní 162 umělců bez existence platících zákazníků? Jak to, že Budějovický Majáles trvá celých 6 dnů, aniž by se aspoň na jeden jediný okamžik zastavil a nabral nový dech? A jak je možné, že na něm makají studenti úplně zadarmo, nevadí jim to a ještě z toho mají ty největší zážitky a především ohromné zkušenosti do života? Na všechny tyto otázky nám odpověděla parta zdravě sebevědomých a kulturně zapálených lidí, kteří na festivalu zanechali pár let svého mladého života.

Na tiskové konferenci, která se konala 6. května v 10:30 v HORKÉ VANĚ, jsme se zakousli do úžasného domácího koláče, pochutnávali si na lahodné kávičce a jako přátele si povídali o tom, jak vlastně celý tento obdivuhodný a v lecčem i ojedinělý festival vznikl.

Všechno to začalo v roce 2004, kdy začínal jako malá akce, na které dostala příležitost ukázat se nejedna studentská kapela. To, co se z ní vyklubalo posléze na dalších dobrých 9 let, nikdo ani v nejmenším neočekával. Jak běžel čas, dařilo se zvyšovat rozpočet a každým rokem rozšiřovat pestrou programovou nabídku.

Dá se říci, že průlomovým okamžikem byl rok 2009, kdy se podařilo hlavní festivalový open-air přenést do prostoru parku na Sokolském ostrově a navštívilo jej dobrých deset tisíc lidí. Ano – to jsou čísla zcela ojedinělá, čísla, která každým rokem rostou a rostou. A nejen v podobě počtu návštěvníků, ale také v počtu dobrovolníků, sponzorů a různých grantů, filmových či hudebních vystoupení, která z festivalu dělají to, co je!

,,Letos Budějovický Majáles slaví již 10 let své existence."

Celé město ožije mezi 6. a 11. květnem, kdy se představí řada známých, dokonce i zahraničních hudebníků, kteří se budou snažit oslovit i mnohdy konzervativní a v ledasčem natvrdlé české publikum.

A že je z čeho vybírat!

Abychom shrnuli alespoň to nejdůležitější, na co byste rozhodně neměli zapomenout, musíme být opravdu velmi struční. Mezi nejznámější umělce, kteří se na festivalu představí, patří Lenka Dusilová, Floex, Prago Union, Vladimir 518, ze zahraničních pak Young Fathers (Skotsko), The Sidekicks (USA) nebo Shugo Tokumaro, který sem zavítá až z Japonska.

Nejen hudební vystoupení jsou chloubou bohatého majálesového programu. Zajímavá jména jako Divadlo Archa, Buranteatr, Olga Sommerová nebo Luciáš F. Svoboda. Celkem na Majáles přijedou umělci z neuvěřitelných čtrnácti zemí světa.

Bohatá je nabídka i doprovodných akcí; například cyklojízda – průvod cyklistů, který projede městem a kterého se zúčastní i primátor města Juraj Thoma. Dále pak autokino v americkém stylu, na které vloni přijelo více než 600 lidí! Těšit se můžeme samozřejmě i na nejrůznější workshopy, ať už filmové, výtvarné, fotografické, sprejerské, bubenické či taneční.

A kdo má rád cestování, určitě nepohrdne různými posezeními, na kterých promluví o svých cestách mladí lidé, kteří se podívali do netradičních koutů světa – necháme se unést historkami z cest po Íránu, Peru či Kolumbii.

LETOŠNÍ NOVINKY

K nejvýraznějším novinkám letošního festivalu patří bezesporu změna open-airu, který se přesunul ze Sokolského ostrova do parku u Sportovní haly.

Tímto činem se organizační tým snaží vyjít vstříc právě těm obyvatelům, kteří nepatří mezi obdivovatele a podporovatele Budějovického Majálesu a které jeho hluk podstatně rušil. Z tohoto důvodu byl také zároveň venkovní program zkrácen do 23 hodin, poté se již bude hrát jen v uzavřeném stanu! Ano – tady jde vidět, že se festival snaží vyjít vstříc všem – návštěvníkům i obyvatelům.

K další novince, na kterou by se rozhodně nemělo zapomenout, je využití mobilní aplikace, ve které návštěvníci naleznou kompletní program, aktuální informace, mapy a mnoho dalšího.

Organizátoři si také dali velký závazek vztahující se k letošnímu ročníku festivalu. A tím bylo přilákat na festival velké množství nestudentů – starších lidí – jejichž podpora je pro festival také velmi důležitá. Organizátoři tedy rozjeli i rozsáhlou dopisovou kampaň, prostřednictvím které chtějí do většiny domácností doručit pozvánku na festival.

,,DOBROVOLNÉ VSTUPNÉ"

Tím nejdůležitějším, a nesmíme zapomenout na to, že se jedná o NEKOMERČNÍ FESTIVAL, jsou samozřejmě finanční prostředky. A tak prosíme všechny, kteří mohou a chtějí pomoci, přispějte! Každá korunka se počítá a zajistíte tím bezproblémové fungování jak nynějšího ročníku, tak ročníků budoucích. Dobrovolné vstupné je tedy opravdu dobrovolné. A záleží jen na Vás, zda budete chtít při vstupu na jednotlivou akci nějakou tu korunku hodit do kasičky :)

,,STUDENTSKÉ KRVEBRANÍ"

Ve spolupráci s Českým Červeným křížem, Transfuzním oddělením Nemocnice České Budějovice, Jihočeským krajem, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR, vznikl ojedinělý projekt na podporu dárcovství krve. Díky němu se již podařilo získat přes 230 nových dárců, a to je opravdu hodno neskonalého obdivu!

Majáles je tedy akce nejen pro pobavení, uvolnění všeho lidu, kterým každodenní shon v práci či škole už leze krkem, ale také akcí, která chce a také pomáhá! Není tedy divu, že festival hojně podporují místní firmy.

Majáles nabízí vše, co jakkoli souvisí s kulturou a uměním – i samotný počet 162 akcí je pro NEZISKOVÝ festival bez vstupného naprosto unikátní.

Budějovický Majáles je pozoruhodný a unikátní ve více směrech, což se nedá vyjádřit v pár větách. Rodinná a přátelská atmosféra, každoroční kulturní obohacení Českých Budějovic, koncerty, divadla, street art, filmy, nonstop týdenní jízda. Myslím, že si nikdo moc neuvědomuje, co pro nás majálesový tým každý rok dělá. Je to prostě týdenní kulturní smršť a je to celé zadarmo, co víc si může člověk přát. Majáles se prostě musí zažít,“ říká zpěvák kapely VEES, Jan Bernard Vaněček, která na Majálesu opakovaně vystupovala.

Ať už musíme do práce nebo do školy, vyjděme tou správnou nohou. Jak budeme procházet centrem města a spatříme tu radost, která bude jistě čišet ze všech těch pouličních představení, usmějme se a mysleme na to, že tohle všechno je tvrdá práce party studentů, kteří chtějí, by České Budějovice zářily štěstím a radostí, aby se alespoň na jeden jediný týden zapomnělo na strasti reálného života.

Ponořme se tedy všichni do oblaku kulturního štěstí a nějakou tou kačkou přispějme na to štěstí budoucí!!

Program a více informací na stránkách: www.budejovickymajales.cz

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!