Mladí umělci i profesionální fotografové představili své dílo v Kafkově domě

Mladí umělci i profesionální fotografové představili své dílo v Kafkově domě

Kafkův dům v centru Prahy ožil fotografiemi začínajících autorů i profesionálů. Svá díla zde v rámci Prague Photo představilo celkem 25 škol, galerií či profesionálních organizací. Akce bude pokračovat po zbytek dubna a května jako Prague Photo Festival po celé Praze v celkem dvanácti různých galeriích, výstavních síních a muzeích.

hodnoceno 3x
Líbí? Pošlete to dál...

Na zahájení v pondělí 22. dubna představilo své projekty kolem 230 autorů. Prezentaci děl organizátoři zahájili, jako již tradičně, vyhlášením ceny pro mladý talent do 35 let. Letos ji získala mladá fotografka z FAMU Nina Šperanda za soubor černobílých fotografií krajinek, kde ovšem střed každého snímku zakrývá černá páska tak, že divákovi zůstává skrytý.

Značnou část Prague Photo tvoří prezentace děl mladých fotografů z uměleckých středních a vysokých škol z celé republiky.  Své studenty zde prezentovala například pražská FAMU, která věnovala nejvíce prostoru Albertovi Grondahlovi a jeho různorodé černobílé tvorbě. Další významnou školou, která představila své studenty, byla Slezská univerzita v Opavě a její Institut tvůrčí fotografie. Ten přiblížil více než dvacet autorů, z nichž byl velmi zajímavý soubor Renaty Mii Kohlerové  Ženy, které běžely s vlky, který obsahuje tajemné portréty několika mladých žen s divokým vzezřením, nebo soubor Little Reality od Derecka Harda, kdy Hard fotografoval malé dětské figurky, například kovboje nebo autíčka, a vytvořil tak vtipnou odlišnou realitu. Mezi další školy, které se Prague Photo zúčastnily, byla například Vysoká škola výtvarných umění Bratislava, Ústav umění a designu na Západočeské univerzitě v Plzni, kde diváka mohla zaujmout série fotografií s názvem Travní porosty, kdy každý trávník tvoří portrét jeho majitele. Na festivalu se objevily i práce studentů středních a vyšších odborných škol Michael a Hellichova.

Ostatní patra Kafkova domu zaplnily kurátorské projekty, které se po 28. dubnu přesunou do dvanácti výstavních prostorů po celé Praze. Do těchto projektů patří například výstava českého fotografa Tona Stana v Leica Gallery Prague s názvem Moje barvy nebo soubor Milana Jaroše Do Not Disturb a mnoho dalších.

Další náhodné fotky z galerie...


Prostor pro tvůj názor...

Komentovat může pouze přihlášený fanoušek...