Festival Fotojatka představí v Českých Budějovicích to nejlepší z dokumentární tvorby

Festival Fotojatka představí v Českých Budějovicích to nejlepší z dokumentární tvorby 

Milovníci tvůrčí fotografie mají tento rok již posedmé možnost zhlédnout díla špičkových českých i zahraničních dokumentaristů na festivalu tvůrčí fotografie Fotojatka. Promítání vybraných souborů dvanácti autorů za hudebního doprovodu se už uskutečnilo v Brně a v Praze, nyní se přesouvá do domovského města festivalu – Českých Budějovic, kde se bude konat ve třech dnech 25.- 27. dubna.

V Českých Budějovicích budou součástí třídenního maratonu i zajímavé workshopy a promítání pod širým nebem. Na pražském večeru, který se konal 5. dubna v žižkovském kině Aero, se na plátně objevily fotografie tří českých fotografů. První z nich Jan Langer nafotil pro server Aktuálně.cz sérii portrétů seniorů, kterým je více než sto let. Současné portréty pak dal vedle jejich starých portrétů z mládí. Vznikla tak zajímavá animace, kdy se z obličeje starého člověka postupně stává jeho mladší já.

Dalším českým promítaným fotografem byl Jiří Turek a jeho projekt cityLAB. Emocemi nabité fotografie umožnily divákům přenést se do sedmnácti světových metropolí a zažít jejich specifickou atmosféru. Snímky svou expresivitou připomínaly Munchův Výkřik. Poslední domácí autor, kladenský rodák Jiří Hanke, známý svým projektem Pohledy z okna mého bytu, představil výběr černobílých snímků Kladna ze 70. a 80. let. V doprovodu písničky Kladno od Yo Yo Bandu se na plátně objevovaly výjevy ponurého tuhého komunismu v podobě oprýskaných budov a zachmuřených tváří kladenských občanů.

Ze zahraničních fotografů pořadatelé vybrali například několikanásobného ruského vítěze World Press Phota Sergeje Maximišina. Na plátně se promítal průřez jeho tvorby, zaměřené na problémy a život v bývalém SSSR, perfektně zobrazující současné extrémní rozdíly postsovětské společnosti. Pořadatelé též neopomněli do programu zařadit Kanaďana Donalda Webera, který získal cenu WPP 2012 za svůj soubor Výslechy. V něm se zaměřil na konkrétní projevy moci dopadající na jednotlivé lidi v bývalých zemích SSSR. "Každý z nás zná někoho, kdo si s mocí nějak začal. Ten, kdo je jí nějak poskvrněn, si to nese až do hrobu," říká  Weber, který na Ukrajině několik let žil a spřátelil se tam s policejním vyšetřovatelem, díky čemuž mohl soubor vzniknout.

Sociálnímu tématu v novinářské fotografii se věnuje i polský autor Tomasz Tomaszewski, který publikuje například v časopise National Geographic. Jeho tvorba otevřela i uzavřela celé promítání. Na začátku mohli diváci vidět jeho barevnou tvorbu s vtipnými snímky polského venkova. Naopak konec festivalu uzavřel poněkud vážnějšími černobílými výjevy také z polského venkova nazvané Hod kamenem.

Fotojatka jsou jedinečná tím, že jsou snad jediným fotofestivalem na světě, který snímky nevystavuje, nýbrž výhradně promítá na plátně za hudebního doprovodu, který si vybírá sám autor. Vznikne tak daleko silnější zážitek než u běžné výstavy v galerii. Dalším neodmyslitelným rysem festivalu je vtipem sršící moderátor Jan Flaška, který v převleku za duši fotografie provází celým festivalem a zpovídá autory.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!