Šmejdi? Spíš pořádný k...y!

Šmejdi? Spíš pořádný k...y!100%

Omlouvám se za ten titulek. Omlouvám se v něm za ty tečky! Celovečerní dokument Šmejdi, který natočila Silvie Dymáková spolu s Romanou Mazalovou, si o takový nadpis ale jasně říká. Až Šmejdy uvidíte, pochopíte proč a nejspíš si i přisadíte.

O předváděcích akcích pro seniory slyšel zajisté nejeden z vás. Sice jste tyhle akce asi sami nenavštívili, ale máte je v povědomí díky neuvěřitelnému utrácení vaší babičky či nákupu podivných a často nepotřebných věcí vašich rodičů. A právě na drsné pozadí těchto předváděcích akcí se Silvie Dymáková a Romana Mazalová zaměřily.

Šmejdi jako celovečerní snímek původně vzniknout neměl. Silvie se k tomuto tématu dostala právě přes svou babičku. Po několika "předváděčkách", kde na vlastní kůži zažila hnusné praktiky prodejců, se rozhodla zaznamenat akce na skrytou kameru a později se záběry objíždět domovy důchodců.
Shodou náhod se na jedné z předváděcích akcí potkala se studentkou psychologie Romanou Mazalovou. S tou se dohodly na společném postupu a scénáři. Silvie pak akce začala objíždět jako doprovod seniorů Dany a Jardy.

Na nápad vytvoření "celovečeráku" a na název Šmejdi přišla Silvie až u Romana Vaňka, který ji a její natáčení představil ve svém pořadu Peklo na talíři. Tenhle díl Pekla se stal jednoznačně nejsledovanějším a nejkomentovanějším dílem. Z komentářů a došlých emailů se ukázalo, jak velký problém tyto předváděcí akce ve společnosti představují. Do projektu se následně vložila i Česká televize a deník Blesk. Šmejdi tak díky tomu nakonec míří na plátna našich kin. A to je dobře!

Velkým plusem dokumentu je rozklíčování praktik a propracované manipulace, které prodejci na seniorech využívají. Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů je ve filmu i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Dokument tak komplexně mapuje tento smutný fenomén dnešní doby.

To, co ale místo výletu dostanete, je šestihodinová předváděcí akce bez jídla a drsné ponižování.

Osobně jsem na Šmejdy šel připraven, alespoň jsem si to tedy myslel. Věděl jsem, že předváděčky pro seniory skvěle fungují, viděl jsem také nedávnou reportáž na ČT, která tyto akce mapovala. Jako asi většina z vás jsem si také říkal, že lidé, kteří na podobné akce jezdí, tam prostě ty peníze chtějí nechat...
Ono to tak v dokumentu na začátku i vypadá. Stejně jako na těch letácích, které firmy jako Beck Czech seniorům rozesílají, vidíte nejdříve ty slibované dárečky a pozvánku na pěkný výlet. To, co ale místo výletu dostanete, je šestihodinová předváděcí akce bez jídla a drsné ponižování.

Tak jako "prodejci" stupňují svůj nátlak, Šmejdi u mě stupňují emoce a úsměvné momenty zastiňuje zděšení a rozhořčení. Musím se přiznat, že to co jsem ve Šmejdech viděl, mě šokovalo. Nadávky a urážky největšího kalibru, manipulace a zesměšňování, zastrašování i fyzické násilí. Prostě hnus!

Jsem rád, že se Silvie Dymáková nebála a ukázala ve Šmejdech tenhle problém naplno. Nezbývá než doufat, že se nyní za nos chytnou i oprávněná ministerstva a ČOI a začnou firmy, vydělávající na nejzranitelnější skupině obyvatel, postihovat. A postihovat pořádně! Směšně totiž po zhlédnutí Šmejdů vypadá nejvyšší pokuta udělená firmě Beck Czech za loňský rok. Firma, která každý den se svými dceřinkami pořádá přes padesát podobných "zájezdů" a jejíž denní obrat se pohybuje kolem 600 000 Kč, obdržela za celý loňský rok pokutu kolem jednoho milionu korun! Tedy to, co protočí za dva dny!

Na Šmejdy jděte! Podívejte se, čeho všeho jsou ti nejubožejší z nás schopni! P.S. Senioři nad 65 let můžou na jakoukoliv projekci zdarma.

Názor informuji.cz: 100%

Kdy a kde dávají film: Šmejdi

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!