Výstava: Michal Singer - Argonauti

Výstava: Michal Singer - Argonauti 

Argonautika je ústředním tématem doposud největší vernisáže Michala Singera, která byla slavnostně zahájena v úterý 2. dubna 2013 v Letohrádku Hvězda. Pořadatelem je Památník národního písemnictví v Praze a představuje novinky z tvorby Michala Singera za období posledních dvou let.

Výstava představuje novinky z tvorby Michala Singera, který je často přirovnáván k novodobému Vincentu van Goghovi, jehož dílo mu je velice blízké. Autor se věnuje malbě, kresbě, grafice, kolážové tvorbě i užitému umění. Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách prestižních státních a veřejných institucí, populární je také mezi soukromými sběrateli.

První novinkou vernisáže jsou ilustrace ke knize Argonautika, která vyšla nedávno v nakladatelství Argo ke 21. výročí existence nakladatelství.

V jedné z místností jsou k vidění originální ilustrace k této knize, které jsou v knížce graficky trochu změněné. Michal Singer zde použil velmi zajímavou a pracnou techniku prořezávání a vrstvení papíru. Tyto ilustrace nejsou plastické, je to volná interpretace antické báje o plavbě Argonautů za zlatým rounem. Zajímavostí jsou doplňující texty, vybrané ze soukromých emailů a přibližující proces vzniku těchto koláží.

Výstava začíná symbolicky v centrální části letohrádku Hvězda, kde vznikl jakýsi centrální ostrov, ve kterém je umístěno několik velkoformátových obrazů.  Jsou to apokalyptické hlavy v nadživotní velikosti. Všechny tyto obrazy mají dvě roviny. Jednak vyprávějí určitý příběh a jednak představují určitý portrét. Stavební jednotku tvoří fragmenty reality.

Na slavnostním zahájení vernisáže nechyběla mezi hosty Helena Vondráčková s manželem Martinem Michalem, Martin Maxa, Sára Saudková, Petra Černocká i mladičká modelka Dominika Synková.

Z nových maleb velkých i malých formátů je vidět, že tvorba Michala Singera se neustále mění, vyvíjí a dokáže neustále překvapovat. 

Výstava: Michal Singer - Argonauti

Letohrádek Hvězda, 3. 4.  - 19. 5. 2013

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Muzeum literatury nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Muzeum literatury

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!