Nápaditý sluha Saturnin baví návštěvníky Městských divadel pražských

Nápaditý sluha Saturnin baví návštěvníky Městských divadel pražských90%

Když v roce 1942 napsal Zdeněk Jirotka humoristický román o svérázném sluhovi Saturninovi, patrně netušil, že bude děj této knihy ztvárněn také dramaticky. Samotní tvůrci této divadelní komedie přiznali, že přenos knihy na prkna, která znamenají svět, byl poměrně náročný. Pod dohledem režiséra Ondřeje Havelky vznikla nakonec skvělá hra plná písniček, neuvěřitelných tanečních kreací, vtipných scén a hlášek.

Premiéra Saturnina proběhla už v květnu 2010 v divadle ABC, které jej uvádí dodnes. Saturnin (Jiří Hána), muž s osobitým smyslem pro humor, přeroste brzy svému pánovi Leopoldu Jánskému (Vasil Fridrich) přes hlavu. Ačkoli se k němu Leopold dostane jako slepý k houslím, brzy si ho oblíbí a začne mu důvěřovat. Saturnin svému pánovi radí v nejrůznějších situacích, především mu pomáhá s jeho tajnou láskou. Tou se stává Barbora (Lucie Pernetová/Zuzana Norisová/Henrieta Hornáčková), se kterou se seznámí na tenisovém kurtu. Jednoho dne jede Leopold navštívit svého dědečka (Jaroslav Vlach), nadšence do elektriky. Samozřejmě ho doprovází také jeho věrný sluha. Na dědečkově chalupě se nakonec sejde téměř celá rodina. Nechybí ani jedovatá teta Kateřina (Jitka Smutná), rozmazlený Milouš (Jan Meduna/Vojtěch Havelka), doktor Vlach (Jan Szymik), a dokonce také krásná Barbora. Jelikož veliká bouře strhne most, který odděluje chalupu od zbytku civilizace, návštěva se protáhne na několik dní. Diváci však díky tomu mohou vidět mnoho humorných situací, které zde hrdinové hry zažijí.

Kromě skvělých herců, kteří ztvárnili své role skutečně se ctí, se nepostradatelnou součástí téměř tříhodinového představení stal orchestr Melody Makers Ondřeje Havelky. Ten je skutečným přeborníkem, co se týče jazzu, swingu a taneční hudby 20., 30. a 40. let. Proto dějovou linii doplňuje množství retro písniček a originální orchestrální hudba. Nechybí ani tanečky, kterým se leckdy člověk pořádně zasmál. Součástí hry je také stepařské číslo v podání Jana Meduny nebo jeho alternace Vojtěcha Havelky.

Obecenstvo se celou dobu skvěle bavilo. Saturnin je velice originální divadelní hra plná úsměvných scén a výborných herců. Kromě skvělé komedie si mohli diváci vychutnat také koblihy, které návštěvníkům nabízeli herci na začátku představení.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!