Knihu Andrzeje Stasiuka pokřtili Na Zábradlí

Knihu Andrzeje Stasiuka pokřtili Na Zábradlí 

Prostory Divadla Na Zábradlí byly 2. dubna vyhrazeny výhradně současnému polskému prozaikovi, esejistovi a dramatikovi Andrzeji Stasiukovi. Samotnému křtu předcházela česká premiéra jeho hry Čekání na Turka.

Hra je situována na polsko-slovenskou hranici, kde bývalý pohraničník v důchodu, prodavačka alkoholu a chór pašeráků nostalgicky a rozzlobeně vzpomínají na doby, kdy byl hraniční přechod důležitým místem. Stasiuk si zde pohrává s národními stereotypy, komplexy a s problematickými otázkami naší východoevropské i evropské identity.

Nyní tři jeho hry (Noc, Čekání na Turka, Temný les) vycházejí jako 48. svazek edice Současná hra, kterou vydává Divadelní ústav. Spojuje je stejné téma: věčný střet divokého a necivilizovaného Východu s bohatým a znuděným Západem. Po slavnostním křtu následovala diskuze s překladatelkami her a s autorem úvodní studie Michałem Tabaczyńskim.

Zvláštní bylo, že se celého večera neúčastnil sám polský autor, třebaže jej samozřejmě Divadlo Na Zábradlí pozvalo. Kdosi z přítomných podotknul, že zřejmě Praha není pro Stasiuka dostatečně divoká.

Herecký soubor Divadla Na Zábradlí křest ukončil scénickým čtením jedné z jeho her, a návštěvníkům tak přiblížil svébytný jazyk, kterým jsou Stasiukovy hry napsány.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Scénické čtení
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na zábradlí nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Divadlo Na zábradlí

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!