Cenu za počin roku 2012 si odnesla divadelní inscenace Kvítek z horrroru

Cenu za počin roku 2012 si odnesla divadelní inscenace Kvítek z horrroru70%

Již 18. ročník přehlídky České divadlo za loňský rok ocenil mimopražské herce a režiséry, kteří se podle odborné čtyřčlenné poroty účastnili na tvorbě nejvýznamnějších kousků. Skleněné sošky si vítězové přebrali v neděli 24. března v Divadle na Vinohradech. Hlavní ocenění, udělené za počin roku, převzal režisér Petr Gazdík z Městského divadla Brno. Porazil tak další dvě nominované hry, Rok na vsi Jihočeského divadla České Budějovice a Kalibův zločin Slováckého divadla Uherské Hradiště.

„Jsem potěšen, že jsem oceněn mezi takovými velkými režiséry jako režisér-amatér,“ vzal si Gazdík po bouřlivém aplausu slovo u mikrofonu. „Jsem totiž hlavně herec, a teď si odnáším cenu za režii.“ Dále uvedl, že je překvapený, že se porota nakonec rozhodla udělit cenu za muzikál, mezi odbornou veřejností spíše obávaný žánr. Jím zinscenovaný Kvítek z horrroru je satirická lovestory o upíří květině, která je však parodií na skutečný horor, stejně jako na všechny brakové žánry. Světoznámý muzikál se na prkna brněnského divadla roku 2011 vrátil po jednadvaceti letech a pod jiným jménem.

Ceny se na slavnostním galavečeru předaly v dalších třech kategoriích. V sekci mužský herecký výkon zvítězil Tomáš Dastlík za roli Heathcliffa v inscenaci románu Emily  Brontëové  Na  Větrné  hůrce Divadla  Petra  Bezruče v Ostravě. Za nejlepší ženský herecký výkon byla oceněna Alena Sasínová-Polarczyk za ztvárnění Ony v představení S  nadějí  i  bez  ní Komorní  scény  Aréna. Jako divácky nejúspěšnější inscenace uplynulého roku byl vyhodnocen českobudějovický Rok na vsi.

Po slavnostním ceremoniálu se divadlo naplněné do poslední židle mohlo těšit na oblíbenou komedii Figarova svatba Pierra-Augustina Carona de Beaumarchais, francouzského dramatika druhé poloviny 18. století. Tu zpracovalo Klicperovo divadlo Hradec Králové, a stalo se tak prvním potenciálně nominovaným uměleckým stánkem Českého divadla roku 2013.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo na Vinohradech nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo na Vinohradech

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!