Ozvěny Jednoho světa: Polibek od Putina

Ozvěny Jednoho světa: Polibek od Putina90%

Strhující dokument o ruském provládním hnutí Naši se vás dotkne daleko víc než jen obyčejný polibek. Film sleduje ambiciózní dívku Mášu, která si díky Našim vybudovala úspěšnou kariéru. Čím výš se Máša v hnutí dostává, tím více začíná poznávat jeho skrytou podstatu, která se jí už tolik nezamlouvá. Nakonec si musí zvolit stranu.

Snímek dánské dokumentaristky Lise Birk Pedersen vás vtáhne do dění v současném Rusku, které se ve světových médiích příliš neprezentuje. V minulém roce proběhly zprávami záběry z masových demonstrací proti tehdejšímu ruskému premiérovi Vladimíru Putinovi, kvůli jeho opětovné kandidatuře na prezidenta. Polibek od Putina, sleduje vývoj na opačné straně barikády, mapuje masovou kampaň a demonstrace Našich za znovuzvolení Putina a vůbec za podporu strany Jednotné Rusko.  Dění v hnutí dánská režisérka interpretuje skrze příběh mladé ambiciózní studentky Marie Drokovové, která se stále více zaplétá do mohutného soukolí hnutí Našich a postupem času si začíná uvědomovat jeho zkaženost.

Máša v hnutí začínala, když jí bylo 17 let, díky svým schopnostem se o 3 roky později vypracovala na asistentku komisaře Našich a také má svou vlastní talk show v televizi. Jejím úkolem je prezentovat činnost hnutí v médiích. Ze začátku je pro ni i pro všechny ostatní teenagery hnutí velmi atraktivní. Pořádá letní tábory, kongresy, nabízí slibnou kariéru. Máša je také částečně uchvácena zakladatelem a lídrem hnutí Vasilijem Jakamenkem, který jí ze začátku v hnutí posouvá výš.

Vše obklopuje fanatická atmosféra, která naznačuje, že je něco špatně. Hnutí se ve skutečnosti dělí na dvě složky – první oficiální, reprezentativní, kde figurují vzdělaní lidé a druhou skrytou, jehož součástí jsou primitivnější Rusové, kteří dělají špinavou práci. Mimo pozitivní propagaci má hnutí za úkol likvidovat a všemožně bojkotovat opozici. Ve filmu vystupuje opoziční lídr Ilja Jašin a bloger Oleg Kašin, jejichž svědectví a záběry z pouličních kamer jasně ukazují odvrácenou stranu Našich. Máša se jako novinářka začíná stýkat s liberálními novináři, mezi nimi i s Kašinem. Máša začíná cítit, že si bude muset vybrat, na jakou stranu se dá. Když je pak Oleg Kašin brutálně zmlácen na ulici, Máša má jasno.

Celý příběh je ve filmu doprovázen sugestivní hudbou, která jen umocňuje pocity strachu, překvapení a nejistoty, jež zažívají hlavní postavy i sami diváci.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Polibek od Putina

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!