Ozvěny Jednoho světa: Zakázané hlasy

Ozvěny Jednoho světa: Zakázané hlasy80%

Tři ženy, tři blogerky, tři hrdinky boje proti diktaturám, které jsou stále tvrdou součástí světa 21. století. Jedna z nich, kubánka Yoani Sánchez, říká, že svůj blog, ve kterém kritizuje režim porušující lidská práva, si založila kvůli svému synovi, aby mu mohla jednou vysvětlit, co sama udělala proti stávajícímu stavu v zemi. Přes nebezpečí, které jí permanentně hrozí, neuhýbá z cesty a inspiruje lidi po celém světě.

Režisérka Barbara Miller natočila drsný dokument o citlivých ženách, kterým není lhostejné, co se v jejich domovině děje, přesto nepůsobí ani náhodou feministicky. Ať už sledujeme Íránku Farnaz Seifi, která bloguje pod pseudonymem ze zahraničí, anebo útlounkou Číňanku Zeng Jynian, chovající své dítě za mřížemi svého vlastního domu, domácího vězení, přicházíme na myšlenky, ve kterých se ptáme sami sebe, proč to vlastně dělají, když by se zavřenou pusou a bez přístupu k internetu měly tak klidný a pokojný život?

Nepřejí si, aby se orwellovsky přepisovala historie, chtějí udělat tlustou čáru za stoletím vynuceného mlčení, jejich cíl je, být slyšeny, šířit informace sloužící všeobecnému zájmu, nenechat se zastrašit. Jaké nebezpečí vlastně spatřují země s omezenou svobodou slova v těchto třech krásných ženách? Zdá se to absurdní, ale mají z nich strach, že strhnou dav, nastolí nová témata, do té doby tabuizovaná, proto je raději preventivně v oficiálním zpravodajství nazývají kontrarevolucionářkami...

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!