Pí a jeho život

Pí a jeho život80%

Příběh natočený podle románu Yanna Martela režíroval známý oscarový režisér Ang Lee. Nebudu vás dlouho napínat a hned potvrdím, že tento film patří k těm lepším, které můžete na plátně v tomto období spatřit.

Neznámému kanadskému spisovateli (Rafe Spall) bylo doporučeno navštívit muže, který mu začne retrospektivně vyprávět svůj neuvěřitelný příběh. Dobrodružné drama o duchovním a osobním hledání víry začíná nevinně v Indii.
 
Piscine, známý jako Pí, vede bohatý život. Jeho otec vlastní zoo a vydělává dost peněz na to, aby se chlapec mohl vzdělávat. Jako dítě má své další zájmy a jedno z nich je i náboženství. Pí už jako mladý hledá víru v Boha, jeho hrdinové jsou bohové a různá náboženství pronikají do jeho života a mají v něm zvláštní význam. Když je Pí už starší (zhruba ve věku 17 let), rozhodne se jeho rodina emigrovat do Kanady. Plují nákladní lodí se všemi zvířaty směr lepší zítřky. Jednoho večera ale nastane katastrofa. Loď se potopí, ale Pí se jako jediný zachrání spolu s obávaným tygrem bengálským, ze kterého má respekt.

Většina děje se odehrává v pustém Tichém oceánu, který se stane chlapci na určitou dobu jediným domovem, jenž mu zbyl. Nevlídné místo ho učí samostatnosti, vytrvalosti a naději, protože musí bojovat s přírodními silami, které ho neustále bičují. A tygr mu také dává zabrat, ale pomaloučku si ho ochočí, naučí se spolu vycházet  a zažijí nevídané dobrodružství... 

Celý film se zakládá především na tom, aby v divákovi vyburcoval emoce. Sem tam se možná ušklíbnete, popláčete si a nebudete mít daleko ani k napětí, lítosti a smutku.

Co se týče spirituální části, musíte ji hledat v maličkostech, jako třeba ve smyslu chlapcova přátelství s tygrem, který ho nakonec opustí. Bez rozloučení zmizí do džungle, což chlapce velice raní a klade si pak otázky o přátelství. „Přátelé by se měli rozloučit. Každý by se měl rozloučit, když odchází.“ Přemýšlí nad smrtí své rodiny, se kterou se neměl také možnost rozloučit, což působí i přes plátno velmi emotivně. Dalším námětem k zamyšlení je, jaké poselství přináší, že se Pí stal jediným přeživším na lodi? Je to otázka náhody nebo osudu? Ať už tak či onak snímek nás ponoří do úvoh o Bohu, což byl podle mě i jeden z hlavních záměrů filmu.
 
Musím také pochválit kameru. Technicky a vizuálně jde o pozoruhodnou záležitost, kde například zvířata vypadají doopravdy jako živá. A barvy, překrásné barvy. Některé pasáže mi však přišly moc vyumělkované a neskutečné, ale to je věc vkusu. Bohužel jsem film neviděla ve 3D provedení, na které jsou pozitivní ohlasy.
 
Premiéra 20.12.2012
Dobrodružný / Drama, USA / Tchaj-wan, 2012, 127 min
Režie: Ang Lee
Předloha: Yann Martel (kniha)
Scénář: David Magee
Kamera: Claudio Miranda
Hudba: Mychael Danna
Hrají: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Tabu, Gérard Depardieu, Rafe Spall
Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Pí a jeho život

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!