Dominik Dán: Kapitán smrt

Dominik Dán: Kapitán smrt 

Tajemný spisovatel vstupuje na český knižní trh

Autor mnoha detektivních bestselerů skrývající svou totožnost pod pseudonymem Dominik Dán se nyní uchází také o přízeň české veřejnosti.

Mimořádná obliba detektivních románů nejúspěšnějšího slovenského spisovatele posledních let je zřejmě důsledkem důvěrné znalosti prostředí i toho, že vycházejí ze skutečných událostí. Autor odmítá odhalit svou identitu, protože pracuje v policejní složce, pro kterou je veřejná prezentace totožnosti a tváře neslučitelná s výkonem povolání.

V detektivce Kapitán Smrt se čeští čtenáři mohou poprvé seznámit s detektivy oddělení vražd policejního sboru fiktivního Našeho města. Inspirací pro románové kriminalisty se Dominiku Dánovi stali jeho nejbližší spolupracovníci. Detektivní příběh je založen na skutečné události – vraždě katolického kněze Štefana Poláka, jehož tělo našli bestiálně umučené na jeho faře v Borovcích u Piešťan v roce 1987.

Románový příběh začíná objevem při rekonstrukci starého hřbitova. V jedné z rakví najdou dělníci lebku, s jasnými známkami násilné smrti. Na místo hrůzného nálezu jsou přivolání detektivové z oddělení vražd – začínající Richard Krauz a zkušený Eduard Burger. Kolotoč vyšetřování se roztáčí. Detektivové záhy zjišťují, že nebožtíkem je bývalý kostelník z kostela svaté Barbory. Vyšetřování nepochopitelně provází absolutní nezájem vyšších míst i církve samé. Krauz s Burgerem pokračují v pátrání a dostávají se na stopu záhady, jejíž krvavé nitky míří do dávné minulosti…

Příběh pokračuje postupným odkrýváním tíživého tajemství, které po staletí úzkostlivě střeží stoupenci řádu templářských rytířů. Po templářském „pokladu" s krvelačnou zběsilostí prahli nacističtí pohlaváři a poté i StB, která dovedla barbarské vyšetřovací metody ke zrůdné dokonalosti – i kvůli lidem jako byl Kapitán Smrt.

Dominik Dán bývá přirovnáván k americkému spisovateli Ed McBainovi. Tomuto srovnání se pod pseudonymem píšící autor brání s tím, že Ed McBain byl spisovatel, který se nikdy kriminalistikou nezabýval a 87. revír se všemi jeho protagonisty si vymyslel. Dominik Dán si oddělení vražd ani příběhy nevymýšlí: V mých románech se čtenář dozvídá o skutečných událostech, které může konfrontovat s novinovými články a sám si pak udělat obraz o tom, kolik toho mohlo anebo chtělo být zveřejněno, a co zůstalo skryté za oponou.“ V případě Ed McBaina jde o spíše o výbornou propagaci než o skutečné kauzy. Dominik Dán ovšem přiznává, že jako detektivní autor patří Ed McBain k jeho oblíbeným.

Na podzim by se měl v české i slovenské veřejnoprávní televizi objevit seriál Kriminálka Staré město. Dominik Dán je autorem námětu, kriminální zápletky a spoluautorem scénáře společně s českým spisovatelem a scénáristou Alexem Koenigsmarkem. Filmové diváky by brzy mohla potěšit filmová verze románu Kapitán Smrt. Čtenáře čeká na podzim příběh o sériovém vrahovi s příznačným názvem Bestie. Román na pomezí reality a fikce se odehrává po amnestii v roce 1990, kdy se na svobodu dostává mnoho zločinců. Jeden z nich za sebou nechává zmasakrovaná a zneuctěná těla žen. Kriminalisté sice nemají žádné otisky prstů, ale naštěstí přichází nová metoda, analýza DNA...

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!