Divadlo Rokoko přináší důkaz, že matematika není žádná nuda

Divadlo Rokoko přináší důkaz, že matematika není žádná nuda 80%

Mnoho číslic, neznámých, rovnic a vzorců - pro většinu z nás byla matematika ve škole pouze povinným zlem. Ale někoho matematika možná baví, někdo ji studuje a někdo ji žije. Že jsou to šílenci? Možná. Hranice mezi genialitou a šílenstvím bývá někdy totiž opravdu nepatrná.

Mladá matematička Catherine opouští školu. Přijíždí se starat o svého nemocného otce, matematického génia, který blázní. Potřebuje, aby se o něj někdo postaral. Catherine odmítá dát svého otce do ústavu, a proto vezme péči o něj na sebe. Zatímco otec bojuje se šílenstvím, Catherine pokračuje doma ve studiu matematiky. Svému otci nosí obrovské množství knih z knihovny a sešity, do kterých si dělá denně mnoho nesmyslných poznámek. Myslí si totiž, že s ním komunikují mimozemšťané, kteří mu posílají v knihách tajné vzkazy. Po jeho smrti zažívá Catherine špatné časy. Také se bojí, že je otcova choroba dědičná. Její obavy neutiší ani starší sestra Claire, která přijíždí na otcův pohřeb z New Yorku. Jedinou oporou je jí Hal, matematický nadšenec, který prochází pozůstalost jejího otce. Přestože se do Catherine zamiluje, ani on nevěří tomu, že onen DŮKAZ, který objeví v zásuvce stolu v pracovně Catherinina otce, napsala ona. 

Hra Důkaz, kterou uvádí divadlo Rokoko od září 2011, vypráví o hledání nepopíratelného matematického důkazu, o lásce a rodinných vztazích a o šilenství a genialitě. Čtveřici postav, které v tomto dramatu vystupují, skvěle ztvárnili herci Veronika Kubařová (Catherine), Oldřich Vízner (Robert, otec Catherine a Claire), Martin Písařík (Hal) a Stanislava Jachnická (Claire).Přes dvě hodiny dlouhou divadelní hru režíroval Ondřej Zajíc na motivy knihy Davida Auburna. Ten za ni získal množství ocenění - mimo jiné také Pulitzerovu cenu. Podle této předlohy vznikl také americký filmový snímek Důkaz (Proof), jehož scénář napsal sám David Auburne. V hlavních rolích se zde blýzkli Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins či Jake Gyllenhaal.

Tento divadelní počin je velice povedený. Na základě výborné předlohy dokázalo divadlo vymyslet úžasně napínavé drama, během kterého budete tajit dech, ale také se zasmějete. Velkou zásluhu na tom mají také protagonisté, kteří dokázali zahrát své role skutečně bravurně. Když k tomu přičteme ještě příjemnou komorní atmosféru divadla Rokoko, nemůžeme dojít k jinému než pozitivnímu výsledku. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!