Do RockOpery opět zavítala Antigona ve Steelech

Do RockOpery opět zavítala Antigona ve Steelech70%

Zaznívá úvodní znělka a na jevišti se shromažďují postavy v rockovém oblečení, v těžkých vysokých botách a se samopaly mířícími do davu. Ne, neocitli jste se v žádné gangsterce, ale v holešovické RockOpeře.

Milan Steigerwald a Pavla Forest si na Valentýna 2013 připravili rockovou adaptaci slavného antického dramatu o věrné lásce a generační vzpouře. Protože se rocková opera Antigona v repertoáru RockOpery pohybuje již od roku 2006, stihla se dostat do podvědomí veřejnosti. Není tedy žádnou novinkou. Neznalec se ale může divit.

Proč?

Hned na začátek je nutno zdůraznit, ať nikdo nečeká „obyčejný“ muzikál, jedná se totiž o něco úplně jiného, co nejde jen tak zaškatulkovat. RockOpera se prezentuje, že vytváří „více než hudbu, více než divadlo“. Diváka překvapí nejen skutečný hardrock, ale také rockové kostýmy, akce na schodech a cirkusové prvky.

Základní námět Antigony zůstává nezměněn od antického dramatu: Antigona se rozhodne proti vůli krále Kreona pohřbít svého mrtvého bratra Polyneika, aby nalezl posmrtný klid. Tím si však zaslouží nenávist krále Kreona, který ji za trest nechá uvěznit. Kreonuv syn Haimón marně prosí za svou snoubenku. Uvězněná Antigona mezitím spáchá sebevraždu, a tak vzniká počátek celé tragédie. Haimón nechce být na světě bez Antigony, a proto spáchá sebevraždu také. Kreonova manželka Eurydika, Haimónova matka následuje svého syna. Kreon zůstává sám na světě sám.

Kdo toto antické drama nezná, z děje příliš nepochytí. Děj je dokreslován pouze v letmých náznacích z jednotlivých písní. Posluchači nezbývá nic jiného než se soustředit na poslech.

Co se týče hudby, může být divák skutečně spokojený. Jedna píseň plynule navazuje na druhou, kapela neúnavně „jede“ až do úplného konce představení. Všechny písně jsou vlastně „hitovky“, jsou velmi chytlavé a živé. „Tvrdší“ písně se vyváženě střídají s pomalejšími a „tiššími“ písněmi. Obzvláště povedená je „Božská píseň“, kde více vyniká hlas Daniely Langerové. Fanouška tvrdší hudby písně rozhodně neurazí.  Nejsem si však jistá, jak budou působit na ty, kteří hardrocku neholdují.

Zpěváky lze všeobecně pochválit. Např. Linda Fait, která hraje hlavní hrdinku Antigonu, se ke své roli opravdu hodí. Linda Fait perfektně vystihuje tvrdohlavou a svéráznou Antigonu, která před ničím necouvne a pevně si stojí za svým. Daniela Langerová (Antigonina sestra Isména) vyniká příjemným hlasem stejně jako Lukáš Písařík (Kreonův syn Haimón).

Hudba dokonale vystihuje tragickou atmosféru. Zajímavě také působí netradiční kostýmy. Antičtí strážci již nepotřebují dýky, ale rovnou samopaly.

Čeká-li někdo spojení hudby a divadla, bude zklamán. Účinkující zpěváci s výjimkou Viktora Dyka spíše zpívají, než hrají. Kreon, v reálném životě Viktor Dyk, byla asi nejenergičtější postava. Na rozdíl od ostatních postav se snažil více hrát a polovinu času se nacházel kdekoliv jinde než na jevišti. Pro diváka se hledání postav stalo „hrou na schovávanou“.  Zbytek akce na jevišti si museli vzít na bedra ostatní účinkující: Například umělkyně tancující s hořícími obručemi a další umělci.

Dojmu z jinak vyvedené hudby výrazně ubírá ozvučení. Vzhledem k tomu, že je Antigona více koncert než divadlo, mělo by být ozvučení na mnohem vyšší úrovni. Ve chvílích, kdy zpívá více účinkujících najednou nebo když se kapela ještě více „rozjede“ (je-li to ovšem ještě vůbec možné), se zvuk slévá do jednoho „šumu“ a zpěvákům se prakticky vůbec nedá rozumět.

Ortel

Osobně mě zklamalo, že je rocková opera Antigona spíše hardrockovým koncertem se speciálními prvky (mám na mysli např. užívání hořících obručí, účinkování na schodišti), na který se ale nemůžete zvednout a vrhnout se do davu, i když k tomu hudba vybízí.

Hudba je perfektní, moc ráda si písně poslechnu znovu, dokonce jsem je poslouchala celou dobu při psaní této recenze. Ráda odpustím neustálé hledání účinkujících po celém divadelním sále. Kde je přeci napsáno, že hrát by se mělo na jevišti? Vzhledem k uspořádání míst v RockOpeře tak dostanou šanci na lepší výhled i znevýhodněná místa. Ozvučení odpustit ale nelze, protože právě z kvalitního zvuku by měla Antigona těžit.

Obsazení 14.2.2013:

Linda Fait (Antigona), Daniela Langerová (Isméná), Viktor Dyk (Kreon), Pavla Forest (Eurydika), Lukáš Písařík (Haimón), Lešek Semelka (Theirésiás), Mantó (Zuzana Dovaldová), Miroslava Časarová (Moira),  Petr Opava (Hádés), Tereza Atanas Georgiová (Thanatos), Ian Kodet (Polyneikés), Vašek Šašek (Eteoklés)/ Jiří Valeš, Miloslav Kočí (hlídač)

Stráže: Petr Stehlík, Ian Kodet, Josef Šutara, Šáren Makovcová, Jana Jiroušová

Nymfy: Linda Mikolášková, Zuzana Dovalová, Barbora Kadlecová, Aneta Aberlová

Lid: Maria Steigerwaldová, Jasmína Georgievová

Kapela: Milan Steigerwald, David Pavlík, Jan Peš, Richard Scheufler, Richard Scheufler / Eduard Štěpánek, Miloslav Kočí, Michal Vejskal

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Do RockOpery opět zavítala Antigona ve Steelech
 

Mohlo by se ti líbit...

RockOpera Praha nabízí i další akce

Místo konání: RockOpera Praha

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!