Další čtyřlístek potvrzených kapel na Rock For People

Další čtyřlístek potvrzených kapel na Rock For People 

Billy Talent - nekompromisní punkrock, Gogol Bordello - gipsy punkový kabaret, A Day To Remember - energický metalcore s medickým punkem a konečně britští Hacktivist, kteří vybrousí nový styl djent – mix dubstepu, dubu, rappování a metalových riffů.

Gogol Bordello jsou světoběžníci a králové festivalových pódií. A nejen modří vědí, že je to pravda. Tož, zapějme si tralala a těšme se na výsledek inspekce těchto globálních divochů na hlavní stage. Statiku prověří lépe než leckterý znalec z oboru...

Přestože předposlední návštěvu Eugena Hütze a jeho divoké, v New Yorku usazené multi kulti partičky na RfP “zhatila” Madonna, která si Eugena a jeho houslistu Sergeje Rjabceva vyžádala v roce 2007 ke spolupráci na přípravě písně La Isla Bonita pro charitativní projekt Live Earth, o dva roky později to Gogol Bordello všem v Hradci vynahradili i s úroky. To již měli za sebou bezpočet festivalů na pozici headlinerů a pohnutou historii plnou divokých koncertů, ale také tvrdé práce.

Co se ale nezměnilo od začátku kapely až dodnes, je energie a nasazení, které dělají z této rebelantské gypsy punkové kabaretně-hudební smršti jeden z nejlepších live bandů současnosti.

A Day To Remember je významná americká kapela, mixující originální amalgam metalcoru a pop-punku, sdružená kolem frontmana Jeremyho McKinnona udělá radost nejedné návštěvnici RfP. Kvintet vznikl ve floridském městě Ocala v roce 2003 a na kontě má 4 alba, z nichž velký úspěch zaznamenala zejména poslední dvě Homesick (2009) a What Separates Me From You (2010).

O specifickém stylu, v němž se snoubí hadrcoreová a metalová energie se zpěvnými refrény, hovořil s novináři zpěvák Jeremy McKinnon: “Je to zvláštní. Když jsme začínali, hodně lidí říkalo, že tahle kombinace nebude fungovat, a hodně lidí si to možná myslí do dneška. Ale my jsme jen vždy chtěli hrát to, co se nám líbí. Měli jsme rádi pop punk i hardcoreové kapely, a nemohli jsme se rozhodnout, co chceme víc. Tak jsme si řekli - kašlem na to a jdeme hrát oboje...”

To, že tento styl má co nabídnout, potvrzují četná a v podstatě komplet vyprodaná turné po USA, Evropě i Japonsku. Před třemi lety se A Day To Remember představili poprvé také v Praze.

Výtečná kanadská umírněně punková parta Billy Talent z oblasti Toronta je v českých rockových luzích a hájích již zavedenou a prověřenou veličinou. Přesvědčilo se o tom ostatně i auditorium Rock for People před třemi lety nebo loni v červnu pražská Lucerna.

Počátky kapely na torontské scéně sahají až do roku 1993, kdy kapelu tehdy pojmenovanou To Each his Own parta přátel v čele se zpěvákem Benjaminem Kowalewiczem založila. A v podstatě svůj poctivý sound zakořenila do živné půdy punkrocku.

Sluší se poznamenat, že na rozdíl od řady jiných band kapela sice dvakrát v historii změnila název, ale nikdy nevyměnila členy, což je v současném hudebním světě plném stálého dynamického pohybu (ale také ponorkových nemocí, intrik, nezvládnutých prvotních úspěchů a neukojených ambicí jednotlivců) dozajista chvályhodné pozitivum. Po čase se skupina přejmenovala na Pezz, a jejich tehdejší směs grunge a hip hopu si získávala širší oblibu, potvrzenou druhým albem Watoosh!

Hacktivist - tahle britská partička má za sebou jen jedno EP a na prvním albu teprve pracuje, ale její pozice už je jasná. Představují nový styl djent, mix tvrdých heavy riffů, s grime vokály a dubstepovými tempy.

Zakládající člen kapely kytarista říká o vzniku jejich originálního zvuku pro britský Guardian (překládáme doslovně z hantýrky kapely): “Rád bych teď vyprávěl, jakej jsem měl geniální plán, ale byla to vlastně jen klika. Točil jsem něco nějaký grime tracky s kámošem Hurleyem, dlouholetým MC. Jednoho dne jsem se v mezičase vrtal v jednom metalovým tracku, a jemu se to líbilo a zeptal se, jestli, by nemohl zkusit do toho vymyslet nějakej text. No proč ne, řekl jsem si. A tak jsme to dali pak na Soundcloud, a odtamtud to vystřelilo, zbytek mám v mlze, stali jsme se hrdinama přes noc…”

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Další čtyřlístek potvrzených kapel na Rock For People
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!