Nejnovější články » Literatura

Doreen Virtue: Chci změnit svůj život, ale nemám na to čas

19.2.2013,

Není to kniha jako spousta podobných. Autorka tu velmi zdařile poskládala precizní mozaiku cesty za úspěchem. Žádná nerealizovatelná doporučení, žádné „blafy“ o ničem nebo o americkém snu. Co je na této knize sympatické, že ji lze snadno aplikovat i v českých podmínkách.

Jsou to tedy univerzální pravidla? Ano, nejspíš ano.  Nedosažitelné sny, pocity a životní změny jsou nadosah právě tak, jak je můžete cítit. Autorka tu rovná životní priority, svěřuje některé příběhy svých klientů, které jsou tak podobné naším:

"I když moji klientku Tinu rodiče fyzicky netýrali, zanedbání a verbální ponižování, ve kterých vyrůstala, ji přesvědčili, že je "k ničemu" a nezaslouží si úspěch."

"Dottie šla na vysokou, vdala se a měla dvě děti. Byla ale pořád nešťastná, protože s manželem jen stěží platili účty. Už nechtěla žít v chudobě! Ze začátku odsuzovala svého muže, že tak málo vydělává. Její opovržení samozřejmě ničemu nepomohlo... Dottie si vzpomněla na svou celoživotní touhu profesionálně psát, vzala obě děti a vydala se do místních novin."

Množství omezujících dogmat, ve kterých žijeme má v této knize doslova hostinu. Co jen jich je a jak důvěrně je známe! Doreen Virtue tu nepůsobí jako nějaká naivka, která se snaží vtlouct svým čtenářům do hlavy nesmysly. Naopak. Ona dogmata vyvrací tak logicky a pomalu, že je to jako když loupete cibuli a hle - co jiného najít uvnitř, než krásně lesklou bílou čistou cibulku. I vy si takhle uvědomíte, kde je vaše cena a že ty slupky jen zbytečně svazují.

Návody, jak si lépe uvědomit sebe sama, probrat svůj čas a nemarnit ho zbytečně (a to jsou doslova šokující věci, čím my marníme čas - třeba televizí, bezduchým čtením novin apod), stanovit si své priority nejen v práci, zdraví, ale také lásce. Tedy nechtít po budoucím partnerovi kompromisy v zásadních věcech důležitých pro vás. Ano, je to opravdu Praktický průvodce plněním snů, jak se píše v podtitulu.

Doreen Virtue, Ph.D. je duchovně zaměřená psychoterapeutka. Napsala už více než 20 bestsellerů a její vykládací karty a knihy jsou inspirací pro miliony čtenářů po celém světě. Doreen se zabývá také emočními souvislostmi nutkavého přejídání a řeší otázky kolem zdravého životního stylu, např. v knihách V zajetí jídla  (Synergie, 2012) a Zbavte se svých kil bolesti (Synergie, 2007), kde se zabývá souvislostí mezi  zneužíváním, stresem a přejídáním.  Knížka Chci změnit svůj život, ale nemám na to čas, nabízí návod, jak smysluplně hospodařit s časem tak, abychom ho správně rozdělili mezi každodenní povinnosti, a přesto nám ho ještě zbylo dost na plnění snů.