Život Galileiho v Divadle Na zábradlí pobaví i naučí

Život Galileiho v Divadle Na zábradlí pobaví i naučí70%

Aktuální sezóna v Divadle Na zábradlí nese název Nepřizpůsobiví?, inscenace o astronomovi Galileo Galileovi se sem tématicky náramně hodí. Přizpůsobil se?

Již v prosinci divadlo představilo hru Život Galileiho. Další plánované reprízy budou v únoru a v březnu.

Inscenace zpracovává stejnojmenné dílo od Bertolda Brechta. Divadelní režisér David Czesany ji vzal do rukou a zpracoval podle svého. Kdo zná hry z divadla Na Zábradlí už tuší, že toto zpracování nebude jen tak obyčejné, že předlohu pojali zajímavě a po svém.

Hned na úvod vyjádřím svůj názor: hra mě zaujala a líbila se mi! Narazila jsem na názory, které zpracování spíše kritizovaly, že je prý „prázdné“. Mně ale přišlo naopak zajímavé, zábavné a poučné. Miloslav Mejzlík jako Galileo tvoří skvělou dvojici se svou pravou rukou Sagredem – Roman Zach. Dále se nám na jevišti ukáží Ivan Lupták, Marie Spurná, Natálie Řehořová a další.

Inscenace popisuje Galileovo bádání a především jeho spory s církví. Názory, které zastával a uměl dokázat, se potkaly jen s odmítavým postojem a nepochopením. Během svého života nedosáhl uznání, jelikož v jeho době měla pravdu církev, ať tvrdila cokoli. Svou známou větu „A přece se točí“ ve skutečnosti před inkvizicí nepronesl, možná si jí říkal v hlavě, protože by jinak byl upálen. V tomto směru se tedy toskánský astronom přizpůsobil a popřel svá tvrzení. Jeho žáci byli zklamáni, že se vzdal, Galileo ale věděl, co dělá.

Hra nám ukáže astronomův život plný bojů s církví a veřejností v humorném světle. Zároveň zaujme příběhem a podá nám fakta tak, že si je zapamatujeme. Nechybí ani moderní prvky v podobě projekcí vesmíru nebo trochu absurdního střílení z laserových pistolí, které hru oživí.

O další z her ze sezóny Nepřizpůsobiví? si přečtěte zde a nebojte se nějakou v divadle navštívit. 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na zábradlí nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!