LET - nový film od režiséra filmů Forrest Gump a Trosečník

LET - nový film od režiséra filmů Forrest Gump a Trosečník80%

Do kin přichází nový film Let od režiséra Roberta Zemeckiho, který režíroval mimo jiné Forresta Gumpa a Trosečníka. I tento jeho nový film vám utkne v paměti a donutí k zamyšlení. Tentokrát nás ale čeká napínavé drama.

Název filmu a jeho krátká charakteristika by vás mohla zmást. Na první pohled se totiž možná zdá, že Let je filmem o letecké katastrofě. Ale zdání klame. Nebudete dvě hodiny sledovat, jak piloti přistávají se zničeným letadlem. To uvidíte prvních pár minut a já vám už teď mohu prozradit, že hlavní pilot Whip (Denzel Washington) přistání úspěšně zvládne, tedy většina pasažérů přežije. Tak dobře by žádný jiný pilot letadlo neuřídil, jak ukáže trenažér, přesto je postava Denzela Washingtona trestně stíhána. Proč? Protože tento výborný letec má problémy s alkoholem. A jak všichni víme, alkohol ani jiné omamné látky k řízení. No a tedy ani do letadla ne.

Režisér Robert Zemeckis po jeho známých spíše hravých filmech zkusil zpracovat vážnější a serióznější téma. Snímek Let je o alkoholismu, se kterým se dnes setkáváme stále více, a o s ním související síle vůle. Právě silná vůle je třeba k sebeovládání, s čímž má Whip problémy. A přiznejme si, není v tom sám. Většina z nás má nějaký ten hřích, se kterým dnes a denně zápasí.

V Letu je jednou z hlavních postav feťačka, která se léči v závislosti na heroinu a Whipovi se snaží pomoci i s jeho závislostí, tedy především s tím, aby si uvědomil, že vůbec závislý je. Jak správně hádáte, mezi těmito dvěma to zajiskří. Film zasáhne tedy i naše srdce, ale není to nic žhavého. Tady žádnou velkou lásku nečekejte.

Na tento film shledávám různé názory, tedy i ty negativní, jelikož někteří jeho diváci nenalezli žádný hlubší smysl, který čekali. Říkají, že se celou dobu řeší jen to, jestli pilot alkoholik obstojí a unikne tak trestu, nebo skončí ve vězení. Nezapomínejme ale, že nikdo jiný by přistání zničeného letadla nezvládl jako on, všichni ostatní by zabili celou stovku lidí. Máme tu tedy první velkou myšlenku – zda si takový borec mezi piloty, který dokázal nemožné, zaslouží jít do vězení. A tím druhým hlavním motivem je boj sama se sebou, který Denzel Washington svádí. Kdo vyhraje? Vynikající pilot, nebo nenapravitelný opilec? Mrkněte na to. 

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Let

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!