Komiksový kreslíř Michael Petrus: "Chce to do světa!"

Komiksový kreslíř Michael Petrus: "Chce to do světa!" 

Rozhovor nejen o komiksu s mladým kreslířem z Klatov.

Michael Petrus je mladý freelance ilustrátor a komiksový kreslíř z Klatov. Je zároveň výtvarníkem mnoha knižních a časopisových obálek, který se se svými pracemi dostal až do New Yorku nebo na EXPO 2010 v Šanghaji. Z jeho komiksové tvorby je nejznámější komiksová série Obloha zítřka nebo GEN7, kreslená pro populární časopis ABC.

Kdy jsi vzal poprvé tužku do ruky a kdy jsi nakreslil první komiks?

Kdy jsem vzal tužku poprvé do ruky netuším, ale předpokládám, že to bylo někdy v ranném dětství. Kdy jsem nakreslil první komiks si ale pamatuju naprosto přesně. Bylo to v první třídě, tedy když mi bylo 6 let. Přišel jsem domů ze školy, v televizi dávali zrovna nějakou detektivku o přepadení banky a já si říkal proč neudělat něco jako Čtyřlístek, který jsem tenkrát hltal, ale v akčním duchu. Spousta krve a mrtvých :) Myslel jsem, že jsem objevil Ameriku, ale později jsem zjistil, že první "Action Comics" se Supermanem vyšel v USA v roce 1938.

Kdy a co tě přimělo se rozhodnout stát se kreslířem?

Ani nevím. Ono to tak vyplynulo. Na vejšce jsem zjistil, že si tím můžu vydělávat peníze a pak se to s většími zakázkami zkrátka samo.... stalo.

Jakou technikou pracuješ?

Zkouším různé techniky. Taky se mi každá hodí na něco jiného. Většinu ilustrací nakreslím v ruce tuší a Copic Markery (speciální fixy, já používám jen pro odstíny šedé), to pak naskenuju do počítače, kde to lehce upravím, případně dobarvím ve Photoshopu. V poslední době, hlavně u komiksů kreslím především tužkou, kterou sem tam tou tuší nebo fixy doplním a samozřejmě po naskenování opět v počítači vybarvím.

Kreslíš komiks ,,Obloha zítřka" do časopisu ABC. Co všechno obnáší vytvořit jeden díl?

Nejprve si musím důkladně přečíst scénář, od mého scénáristy Viktora Šauera. Po tom si nakreslím "thumbnaily", to jsou malé skici, na kterých si rozvrhnu kompozici jednotlivých panelů a toho co se bude na stránce dít. Pak vše musím překreslit na papír. Já používám formát A3. To pak naskenuji a vybarvím ve Photoshopu. Pak předám grafiku člověku, co si říká Mankin, ten nám dělá lettering (bubliny a veškeré texty), který tam podle scénáře a mnou vyznačených míst vsadí.

Čemu jinému se ještě kromě komiksu věnuješ?

Dělám různé druhy ilustrací pro časopisy a noviny, obálky časopisů a knih, plakáty. Komiksy kreslím pro časopisy a firmy, ale chci také pracovat na vlastních projektech. Zatím ale nebylo moc času.

Na jaké dosavadní úspěchy jsi nejvíce pyšný?

Těžko říct. Dlouhodobé spolupráce s časopisem ABC, kam jsem kreslil rok a půl komiksy, udělal jim několik obálek a pár ilustrací k článkům, si velice vážím, ale nejvíce pyšný jsem asi na komiks co jsme dělali pro český pavilon na EXPO 2010 v Šanghaji nebo na 2. místo za nelepší komiks na mezinárodním komiksovém festivalu Comic Show Room.

Co si myslíš o tvorbě komiksu v ČR? Je těžké se prosadit?

V Čechách to asi není tak těžké jako v zahraničí, ale o komiks u nás není obecně moc zájem, i když se tato situace pořád lepší a komiks je takovým cool médiem. Takže lehké to určitě není. Jinak mi přijde, že ČR ujíždí na takové zvláštní artové vlně a trochu opomíjí ten zbytek.

Přemýšlel jsi někdy o práci v zahraničí?

Přemýšlím o ní neustále, hlavně v poslední době. U nás není tato práce dostatečně ohodnocená.

Jak bys popsal práci kreslíře? Výhody a nevýhody?

Tak nevýhod to má hodně, ovšem výhody to kompenzují. Nemám zaměstnavatele, který by mi dával práci, zakázky si tak musím "shánět"  - starat se o klienty, dělat si administraci, reklamu, atd. Nikdo nevyžaduje disciplínu, což je velká nevýhoda. Musím platit zdravotní a sociální pojištění, nemám bonusy a prémie. Výhody jsou že většinou jsem pánem svého času. Můžu pracovat v noci, ráno, večer nebo vůbec, tedy udělat si dovolenou kdy chci. Nemám nad sebou šéfa. Práci můžu brát takovou co mi vyhovuje, ale hlavně si vydělávám tím, co mě baví a to je pro život nenahraditelné.

Co plány do budoucnosti - chceš u něčeho zakotvit nebo plánuješ něco neobvykle většího?

Chce to do zahraničí! To kažadopádně. V plánu mám jinak hodně věcí, včetně vlastních komiksových projektů, které se budou žánrově i vizuálně lišit od věcí co dělám teď. Realizace takových věcí je ale časově náročná.

www.michaelpetrus.com

http://www.facebook.com/Michael.DevCageR.Petrus

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!