Malý velký klenot Gangster Squad (o Lovcích Mafie trochu jinak)

Malý velký klenot Gangster Squad (o Lovcích Mafie trochu jinak)80%

Upřímně se domnívám, že pro spoustu diváků (obzvlášť ženského pohlaví) jméno Ryan Gosling hraje podstatnou roli při rozhodování o výběru filmu. Ostatně, herec je to opravdu nadaný, nemluvě o jeho dalších přednostech. Také věřím tomu, že role, kterou mu režisér Ruben Fleischer ne bez strategického uvažování přidělil ve snímku Gangster Squad má potenciál nahnat do fan-clubu Goslinga ještě pár tisícovek nových fanoušků. O Ryanovi tento snímek však není… alespoň ne primárně, ačkoli se tak prezentuje.

Začnu z jiného konce – castingový ředitel John Papsidera odvedl pro film Gangster Squad (Lovci mafie) opravdu poctivou práci: nemluvě o již zmíněném šarmantním Goslingovi, máme tu k dispozici i děsivého Seana Penna s nosem připomínajícím všechny ty ošklivé boxerské knock-outy minulosti a vypovídajícím o precizním řemeslu maskérů (údajně dennodenně nad Pennovym nosem kouzlili alespoň tři hodiny). Je tu i Emma Stone, která nemůže chybět v žádném z novodobých (a to už dávno nejen teenagerských) trháků – navíc, Fleischera doprovázela už na jeho filmové cestě Zombielandem. Už ani nemluvě o podstatně „zestárlém“ (však jen pro filmové účely) Robertu Patrickovi a polozapomenutém, ale stále skvělém Giovannim Ribisim.

Příběh snímku je vcelku originální, ačkoliv by se dle názvu mohlo zdát, že se jedná o mnohokrát zopakovanou zápletku o potyčkách znepřátelených gangů. Předně, vše se odehrává v Los Angeles (žádné obligátní Chicago) koncem 40. let (doba taktéž porušující zavedenou klasiku žánru). Tentokrát proti sobě nestojí konkurenční bandy, nýbrž speciálně sestavená policejní jednotka, která sleduje vskutku ušlechtilý cíl, a sice vymýtit zlo ze všemi oblíbeného, ale prozatím nebezpečného pro uspokojivou existenci, města Andělů. Zlo je ztělesněno v jedné jedině osobě – bývalém boxerovi Mickeym Cohenovi – nyní šikovném bossovi celé mafiánské smyčky západního pobřeží, brilantně zahraném Seanem Pennem (pro změnu něco naprosto opačného slavné roli Harveyho Milka). Toť k zápletce. Teď k detailům.

O tom, že herecký „squad“ obstojí těžkou zkoušku, nemohlo být pochyb. Jak jsem již zmínila výše, Penn je vskutku hrozivý, jak se od jeho postavy správně očekává, Gosling – skutečně šarmantní. Nicméně ani herci by nedokázali zachránit špatně napsaný příběh, což tomuto filmu opravdu nehrozí: autorem knižní předlohy je totiž Paul Liebermann, mnohokráte oceněný novinář, scénáře se chopil méně známý Will Beall, o kterém rozhodně ještě uslyšíme. Scény jsou propleteny dost sofistikovaně, dialogy vyžadují po divákovi o něco víc pozornosti a soustředěnosti než obvykle, neboť ve filmu opravdu nejde o prázdné tlachání (ostatně ani nemůže, s mafií přece není radno si zahrávat). Všechno do sebe skvěle zapadá, a tak když na začátku se nám něco může zdát poněkud přehnané, k polovině stopáže všemu se dostane patřičného vysvětlení. Celý propletenec postav je místy nepřehledný (ostatně, mafiánské hrátky vždy byly), ale za to úsilí poctivě sledovat všechny spojky to stojí. Musím také upozornit, že možná film nebude tak úplně lahůdkou pro citlivého diváka – krvavých scén je v něm totiž víc než dost. A ačkoli některé násilné záběry byly nakonec vystřiženy, o porci krutosti a poctivých přestřelek nebudete mít nouzi.

Penn je vskutku hrozivý, jak se od jeho postavy správně očekává, Gosling – skutečně šarmantní.

Ovšem nejen díky přestřelkám a komplikovaným dialogům film dokáže strhnout veškerou pozornost a udržet napětí po dobu necelých dvou hodin. Od začátku je totiž jasné, že se nejedna o typicky americký trhák, kde ti „zlí“ budou poraženi, kdežto ti „hodní“ všechno ustojí. Nenechte se oklamat – Gangster Squad vám dokáže, že ne každý hrdina je po zásluze oceněn, nebo že ne každý ušlechtilý cíl vede k spravedlivému vítězství. Prostě takové malé ponaučení, jak to v životě (losangeleských policistů) chodí.

Bohužel v přehršli premiér, vedle mnoho slibujících trháků sbírajících nominace, jako například Nespoutaný Django či Nic nás nerozdělí, tento skvělý snímek má až nebezpečně velkou šanci zapadnout a zůstat na věčném pozadí sledovanosti. Což ostatně potvrzují neočekávaně nízké tržby v USA (pouhých $17,000 za první víkend). Ovšem věřím, že ten potenciál, který Ganster Squad v sobě má, nezůstane nepovšimnut, protože film dokáže nalákat diváky na něco víc než pouhou akci a špetku humoru. Jenom český název mi přijde opět poněkud nešťastný, Gangster Squad – Lovci mafie zní vskutku kostrbatě.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Gangster Squad - Lovci mafie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!