Bezruči zkrotili muže

Bezruči zkrotili muže 

Ostravské divadlo Petra Bezruče od 11. května 2012 uvádí inscenaci s názvem Zkrocení zlé ženy. Ani sám Shakespeare určitě netušil, že ze všech jeho her bude zrovna tato jedna z nejoblíbenějších a nejznámějších. Ostravští Bezruči téma vztahu lásky mezi mužem a ženou, vzali opravdu vážně. Divák si totiž připadá jako za dob Shakespeara, kdy i ženské role hráli muži.

Zkrocení zlé ženy bez ženy?  Pro režiséra Zdeňka Duška žádný problém. Naopak si myslím, že spíše výhra – herci se vyřádí a ženy se pokochají pohledem na statná mužská těla. Hlavní roli, bohatého měšťana pana Minolu ztvárnil skvělý a uznávaný herec Norbert Lichý, avšak pro nedostatek mužů v souboru Bezručů si měli možnost zahrát i „neherci“. Během představení však nikdo nerozeznal herce od neherce, ať už z herecké a výkoností stránky, tak z podoby muže. Převleky a maskování bylo tak úžasné a promyšlené, že mnoho lidí nevěřilo vlastním očím, když se z křehké kukly dcery Bianky vynořil Michal Sedláček nebo Tomáš Dastlík, jenž ztvárnil tvrdohlavou a zlou dceru Kateřinu. Oběma dcerám nechyběl šarm a ženský půvab.

Kdo ví, čí to byl nápad, obsadit do ženských rolí muže, tento divadelní krok vpřed dělá z inscenace tak trochu parodii na známé Shakespearovo dílo, ale divák bude rozhodně mile překvapen a okouzlen. Hra samozřejmě zachycuje základní téma, ale nechybí ji ani vtip, satira a poučení.  Režisér nemyslel jen na propracovaný děj, ale i na atmosféru v celém divadelním sále. Jeviště uprostřed sálu obklopené diváky, to není pro Bezruče žádná novinka. Mnoho diváků toto ocení, ať už kvůli netradičnímu postavení jeviště, tak kvůli lepšímu kontaktu herce s divákem. Divák pak může sledovat děj na jevišti, ale i hemžení mimo něj.

Hra byla uchopena poměrně netradičně, ale hlavní pointa stále zůstává: Prvním zápletkou je najít manžela pro nezkrocenou, zlou a hádavou dceru pana Minoly Kateřinu. Minola má ještě druhou, mladší dceru, krásnou a hodnou Bianku, o kterou bojuje nejedno mužské srdce. Battista Minola však odmítne provdat Bianku dříve než Kateřinu, aby mu nezůstala na krku. V tom se zčistajasna objevuje nápadník, kterému nezáleží na srdci a oddanosti dívky, ale na výši věna. Kateřinu si tedy, proti její vůli, vezme za ženu veronský šlechtic Pettrucio. Ačkoliv Kateřina je stále „saň“ a stále odmítá být ženou tohoto muže, Pettrucia to neodrazuje a připravuje plán, jak Kateřinu převychovat.

A jak tedy dopadne zkrocení zlé ženy v podání mužů? Posuďte sami a navštivte Divadlo Petra Bezruče.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Petra Bezruče

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!