Diaz: Neuklízej tu krev

Diaz: Neuklízej tu krev80%

Do českých kin v těchto dnes přichází film italského režiséra Daniele Vicari. Snímek je rekonstrukcí událostí ze Summitu G8 v Janově v roce 2001.

Diaz je název školy, kde je v průběhu summitu umístěno společenské fórum novinářů a ubytovna pro mladé lidi, kteří přijeli do Janova protestovat proti globalizaci. A právě do této školy vtrhla policie a surově napadla všechny, kdo se uvnitř nacházeli. Většina z nich musela být převezena do nemocnice a poté byla zatčena. Podle tohoto snímku nedošlo jen k velmi nepřiměřěnému zásahu, ale policisté do školy podstrčili také zbraně a výbušniny. Film ukazuje nehoráznou brutalitu zasahujících policistů a nelidské zacházení se zatčenými. Je až neuvěřitelné sledovat, jak se zde liší skutečnost od oficiálních prohlášení.

Režisér Vicari nastiňuje několik příběhů různých lidí: mladou zatčenou dívku, nevinného novináře, staříka, který přijel do školy jen přespat, právník za lidská práva i velitele zásahu policistů. Diaz: Neuklízej tu krev je po filmařské stránce velmi dobře zpracován a i když je film plný surových záběrů a nepříjemných momentů, měl by ho vidět každý, už jen proto, že rozhodně donutí k zamyšlení.

Snímek získal druhé místo na MFF Berlín 2012 v diváckém hodnocení. Také několik dalších ocenění Stříbrná stuha od Italského národního syndikátu novinářů a byl uveden na 47. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde ho představil sám režisér.

ČSFD: 74% / IMDb: 7.4 / FDb: 70%

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Diaz: Neuklízej tu krev

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!