Hon, nervy drásající dánské drama

Hon, nervy drásající dánské drama100%

Hon je dějově jednoduchým filmem, zápletka není zdánlivě nijak komplikovaná, přesto se vás chytne a nepustí. Hodiny po zhlédnutí budete o snímku přemýšlet, o jeho příběhu, postavách a o tom, jak vlastně skončil.

Film Hon je výborné drama z dánské produkce od režiséra Thomase Vinterberga. Ten se proslavil snímky jako například Rodinná oslava a Submarino. Do hlavních rolí obsadil Madse Mikkelsena (záporňák z Casino Royale, Královská aféra) a svého věrného přítele Thomase Bo Larsena. Výkon herců je skvělý. Hrají přirozeně a to včetně malé holčičky Klárky.

Film vypráví o tom, jak hloupá dětská lež může dříve oblíbenému člověku zkazit život. Děti totiž přeci nelžou a Klárka by si sama nevymyslela takovou strašnou věc, tedy že viděla ohanbí svého učitele z mateřské školky. Jak by mohla! Když později říká, že se spletla a že to není pravda, vysvětlují si to dospělí tak, že se snaží vytěsnit onen hrozný zážitek z hlavy. A přestože nejsou žádné důkazy a Lucas, onen údajný pedofil, okolí přesvědčuje o své nevinně, nikdo nepochybuje o pravdě výpovědi malého dítěte. Dokonce nejlepší Lucasův přítel, otec Klárky, svému kamarádovi již nevěří. Náš vyvrženec se ale lehce nevzdává a neutíká z boje, naopak se postaví podporován svým synem celému městečku a neztrácí svou hrdost. Je to silný a charizmatický člověk, kterému budete vší silou držet pěsti.

Severská syrovost a jejich určitý schematizmus Honu dodává tu správnou atmosféru a dramatičnost. Vy sice celou dobu víte, kde je pravda, nejde zde ale o moment překvapení či odhalení, jde o sílu realizace. Lidské vztahy v komunitě, přátelství a nevinnost dětí, choulostivá témata, na nichž je film postaven.

Mě samotnou snímek velmi zaujal a doporučuji ho všema deseti. V českých kinech se objeví 10. ledna, někteří ho mohli vidět už ve Varech.

Názor informuji.cz: 100%

Kdy a kde dávají film: Hon

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!