Jan Bílý: Co se stalo s Popelkou po svatbě


Nečtěte, nechcete-li si zničit naivní vzdychání u následujícího vánočního maratonu pohádek a iluzí! Ono to s těmi pohádkami je totiž docela šokující a dosti smutné. Jan Bílý svou útlou knihou doslova boří zažité iluze a syrově odhaluje archetypy a veškeré kruté moudro našich předků.

Knížka vznikla na základě dvanácti konstelací pohádek a mýtů, které autor v průběhu pěti let provedl a zaznamenal. V konstelacích  se ukazuje hluboká moudrost pod povrchem pohádek, které nám (doufejme) vyprávěli rodiče, či v prastarých mýtech, o kterých jsme slyšeli ve škole, a které většinou chybně převypráví Hollywood.

Určitě je tato kniha velmi dobrým čtením, které nastartuje touhu po vědění, po pochopení života po možná z úplně jiného úhlu pohledu (pohledu konstelací, kdy skupina lidí názorně sestavuje model situace, kterou řeší – náhle tu vyplouvají naprosto jiné pocity, do té doby skryté a odkrývají se souvislosti – jednoduchá a efektivní součást psychoterapie). Několik pohádek je doslova pokladnicí takového vědění a nevědomky Vám při čtení budou hlavou běžet s maličkým předstihem stejné, podobné či naopak zcela jiné pocity, než účastníkům konstelace.

Složité a hluboké čtení

K této knize lze říci jen jediné. Je malá pouze svým rozsahem, ale svým obsahem je nesmírně široká a inspirující. Najdete v ní odpovědi na své vlastní trápení a hlavně, co slovo, to moudro. Co věta, to nutnost se téměř zastavit, aby člověk sdělené vůbec vstřebal. Nápad, udělat konstelace z klasických pohádek, se může jen zprvu zdát pošetilý. Jeho hloubka je však obrovská.  Ztratíte iluze a objevíte životní realitu.

Jan Bílý (nar. 1954) se narodil v Praze, v roce 1976 emigroval do Německa a v roce 2002 se vrátil, žije a pracuje opět převážně v České republice. Vede zde (a v dalších zemích) semináře osobního rozvoje, které se zakládají především na systematických konstelacích, šamanismu a filosofii indického spirituálního učitele Osha. Doposud publikoval tři knihy („Úžasná síla celku,“ Pragma 2007, „Láska, vztahy, konstelace,“ Maitrea, 2008, a „Růže pro Plúta,“ Maitrea, 2011) a mnoho článků a rozhovorů pro média. Společně s touto knížkou vydalo nakladatelství Synergie rozsahem podobnou knihu „Kruh mužů“ o přechodových rituálech pro muže.

Foto: Synergie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!