AUDIOKNIHA: Stieg Larsson dokončuje trilogii. Dívka, která kopla do vosího hnízda

AUDIOKNIHA: Stieg Larsson dokončuje trilogii. Dívka, která kopla do vosího hnízda 

Závěrečný díl této femonemální trilogie mi podvědomě sliboval téměř 17 hodin poslechu a akce. Martin Stránský se opět zhostil své role na výbornou a pokud mohl být vůbec ještě lepší, než v předchozích dílech, tak byl. Samotný děj mě však překvapil. Je to nejklidnější část ze všech tří dílů.

A ono se není čemu divit, protože autor potřeboval příběh Lisbeth Salanderové nějak dokončit. Tudíž ji musíme vyléčit z vážných zranění, která utrpěla na konci Dívky, která si hrála s ohněm. A nevyhne se soudu. V podstatě se děj kolem ní odehrává jen v těchto dvou rovinách, které jsou ovšem vychýleny čas od času právě tam, kde Lisbeth známe – hackerka a nonkomfortní detektivka. Potěšilo mě, že jistý deficit „pořádně rozjeté Lisbeth“ (ono to holt s prostřelenou hlavou moc nešlo) napravil Stieg Larsson v závěrečných epilozích, které jsou úžasně napínavé a temné a dějově  i svou atmosférou se vrací nejen k druhému, ale i prvnímu dílu.

No a její láska s Mikaelem Blomkvistem? No… nebudu prozrazovat, ale tady mě autor taky velmi překvapil. Těžko říct, který ze tří dílů je nejlepší, protože každý je něčím naprosto jiný a linie ponurého a nesmírně přitažlivého příběhu se prolíná jako extáze všemi třemi díly. Je to román návykový a bravurně napsaný. Když se k tomu přidá ještě neopakovatelný herecký výkon - vzniká audioverze, která těžko bude kdy hledat něco, co jí předčí. Je to tenkrát i o jiných...

Lisbeth má kvůli  svému zranění  v příběhu méně prostoru a ten dal vyniknout kdysi vedlejším postavám a novým vedlejším zápletkám, které souvisí s celým příběhem. Takže o akci tu příliš nouze nebude, ač hlavní protagonisté se tu budou různě střídat.
Co se však podařilo zachovat, je strhující děj. Ten poslech vás nadchne a nepustí.

Stieg Larsson (15.8.1954 – 9.11.2004) byl švédský novinář a spisovatel. V roce 1977 začínal v novinách jako grafik, později se stal zpravodajem a publicistou. Novinářské zkušenosti a politické přesvědčení vedlo Stiega Larssona. Založil nadaci, jejíž cílem bylo sledování a dokumentace rasistických a nedemokratických tendencí ve švédské společnosti, byl majitelem magazínu a jeho náhlá smrt ihned poté, co nakladatel přijal první díl jeho trilogie byla obestřena tajemstvím. Ve Stockholmu Stieg Larsson umírá na těžký infart a spekulace o tom, že mu bylo vyhrožováno za jeho politické aktivity, se nepotvrzují. Nedožil se světoznámého úspěchu svého díla, kterého se prodalo přes 60 milionů výtisků ve čtyřiadvaceti zemích. Určitě právem, protože zápletky jeho děl jsou doslova bezchybné.

Foto: Radioservis

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

AUDIOKNIHA: Stieg Larsson dokončuje trilogii. Dívka, která kopla do vosího hnízdaAUDIOKNIHA: Stieg Larsson dokončuje trilogii. Dívka, která kopla do vosího hnízda
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!