Nejnovější články » Hudební novinky

Beatfest poctil památku Jima Marschalla

10.12.2012,

Kvalitní festivaly se nemusejí konat jen v letním období. Důkazem je Beatfest, který každoročně pořádá oblíbené rockové rádio Beat. Letošní ročník se konal 8. prosince a připomněl padesáté výročí založení firmy Marschall.

Dlouhé zástupy lidí čekajících před vchodem byli zárukou, že návštěvnost bude opravdu vysoká. Incheba Aréna byla opravdu značně zaplněná, a proto mohl začít dlouho trvající kvalitní hudební večer.

Roli prvních vystupujících si na sebe vzala skupina Abraxas, která se pohybuje na české rockové scéně již 36 let. Tito veteráni v čele se Slávkem Jandou mají stále co ukazovat a dokázali to i tentokrát. Přestože přijetí publikem bylo poněkud vlažnější, známé hity Karel drogy nebere a Obyčejnej svět dokázali přítomné rozezpívat. Na straně této partičky stojí zejména zkušenosti, které dokážou dobře prodat. Důkazem se stalo také Nekonečné Boogie, které předvádí instrumentální dovednosti jednotlivých muzikantů ve vší své kráse.

Pro podobně zaměřené posluchače zahrála i další legenda Blue Effect. Chybět nemohl ani Radim Hladík, který stál v roce 1968 u jejího založení. Zaznít musel i prastarý hit Sluneční Hrob, který do dnešních dnů neztratil nic na své působivosti. Hladík předváděl své neuvěřitelné kytarové riffy a Honza Křížek svůj perfektní hlas. Přestože se jedná o služebně starší skupinu než předchozí vystupující, snaží se do své hudby začleňovat více moderních vlivů a na jejich celkové produkci je to znát.

Krucipusk znatelně přitvrdil a konečně probudil také většinu publika. Tomáš Hájíček je osobnost, která dokáže povznést vystoupení na vyšší úroveň a dokázal to i tentokrát. Playlist byl vytvořen zejména ze skladeb z aktuální desky Rodinnej diktát. Zazněli nové hity Dobrej Den, Balada o krásném stewardovi, Rodinnej diktát nebo Viva la Havana. Samozřejmostí byli i starší věci Druide, Cirkus dneska nebude nebo Belzebub disko. Celý koncert byl ve znamení obrovské energie a humoru. Strejda Tomáš několikrát dokázal, že je opravdu výborným zpěvákem a má dobrý hlasový fond. Přestože dokáže šokovat svým zpustlým zjevem, stále má mnoho fanoušků ve všech sortách lidí.

Následuje vyhlášení soutěže o kombo podepsané všemi vystupujícími za účasti zástupců rádia Beat a firmy Marschall.

Prvním vrcholem večera se stávají Wanastowi Vjecy. Na tuhle kapelu jsem se opravdu těšil a rozhodně mě nezklamali. Největší úspěch zaznamenala stará hitovka Bedna od whisky, ale rovněž další již zažité kousky Panic, Sbírka zvadlejch růží nebo Andělé neudělali ostudu. Robert Kodym ve svém tradičním klobouku pověděl i historku o jejich kombu a byl tradičně v pozici showmena. Tomáš Vartecký rozdával z pódia energii na všechny strany a sledovat jeho hru na kytaru byl skutečně zážitek. Bubeník Štěpán Smetáček si dokáže i v pozadí získat pozornost a právem patří k těm nejlepším na tomto postu. Zapomenuty nebyly ani punkové kořeny této skupiny. Tak mi to tedy nandey se stala jednou z nejklasičtějších písní, ale zejména při Wona je hotowá jsem si představil stará léta tohoto dnes již komerčního uskupení. Kritika rozhodně potěší, že ani tito známí umělci nezapomněli, v jakém žánru mají své kořeny.

Závěrečným zlatým hřebem večera se stali Kabáti, vyhlášení nejlepší kapelou v anketě Český Slavík za rok 2012. Jejich set byl oproti normálnímu značně zkrácený, což potvrzoval i frontman Pepa Vojtek. Podle reakcí lidí v hale byl jejich nástup vroucně očekáván. Proslulé songy téhle maximálně oblíbené skupiny se linuly jeden za druhým. Starej Bar, Corrida nebo Usměv pana Loyda je jen malý výčet toho, co jsme mohli zaslechnout. Zazněly i Ebenový hole a Don Pedro von Poltergeist z posledního alba Banditi di Praga. Pepa Vojtek má hlas jako řemen, a přestože mu někteří vyčítají jeho komerčnější aktivity, stále se jedná o pravověrného rockera. Při Pohodě kdekomu ukápla i slzička, ale čas byl hodně neúprosný a vymezený prostor pro tuto nepřekonatelnou kapelu utekl jako voda. Přestože i na těchto muzikantech se již čas podepsal a není to jako za mladých let, stále mají dost elánu. Nikdo lepší v našich vodách už nemohl připomenout slavné výročí zesnulého Jima Marschalla a prokázat mu tím patřičnou čest.

Beatfest se stal nezapomenutelným večerem, kde vystoupili nejkvalitnější skupiny českých luhů a hájů. Jedinou výtkou se tak stal trochu omezený prostor pražské Incheba Arény. Někteří lidé se nedostali přímo na plochu, ale postávali dále směrem k východu. Rádio Beat uspořádalo akci, která dostála svému jménu a zařadila se k jedněm z nejpamátnějších tohoto roku.