Nejnovější články » Literatura

Eragon v audioverzi překvapí svou čistou krásou

3.12.2012,

Martin Stránský kromě trilogie Stiega Larssona namluvil také téměř 19 hodin Eragona. Kvalita je to bezesporu úžasná a i nefanoušci fantasy žánru mají možnost spočinou v jeho klidném hlase. Tomuto dílu nelze vůbec nic vytknout. Vůbec. Je tímto zpracováním pozvednuto na nejvyšší úroveň.

Pokud se někomu zdál Eragon a celá trilogie (dále Eldest, Brisingr a nově ještě Inheritance) poněkud podřadná nebo příliš komerční, doporučuju kromě dle mého názoru celkem zdařilého filmového zpracování, právě toto audio. Martin Stránský disponuje hlasem s nádhernou barvou. Osobně jsem často zkraje utíkala k myšlenkám jinam – přece jen jsem jako čtenářka znala začátek tohoto příběhu – a měla jsem až příliš naposlouchaného Stiega Larssona, ale při poslechu druhého cédéčka mě už Eragon držel ve svém zajetí. Když se tam potom ještě objevila krásná elfka, do které se zamiloval, tak jsem neodolala. Zhruba sedmiminutové části (32 a 31 na každém cédéčku) je tak akorát  pro děti i pro dospělé, v mezidobí a přestávkách si lze udělat sváču nebo cokoliv. 

Těch 19 hodin ale nebude únavných ani v nejmenším 
Květnaté věty probouzí představivost, autor si dal hodně práce s popisem situací a prostředí, tvorů i s popisy charakteru postav.  Poslech vyžaduje stoprocentní soustředění, jen tak se dokonale ocitnete v tom nádherném světě.

Není tu hudba – to je velká výhoda. Je tím zaručen klid a plné soustředění se na hloubku příběhu.
 
Příjemné dílo v dnešní uřvané a uspěchané době. Pro mě – ideální vánoční dárek, pohlazení nervů ve vystresovaných časech….

Christopher Paolini (Kalifornie, USA, 1983) napsal první díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců už ve svých 15 letech.  I jeho Eragonovi je na začátku příběhu 15 let. Trvalo celkem rok, než dal Eragona dohromady, a další rok, než byl vydán. Kniha a posléze celá tetralogie nadchla miliony čtenářů po celém světě. Nejprve však bylo dílo vydáno v rodinném nakladatelství jeho rodičů, až poté ho čekala větší nakladatelství a celosvětový úspěch.
Vydalo nakladatelství Fragment, 2012, www.fragment.cz