U nich doma aneb jedna z francouzských filmových lahůdek

U nich doma aneb jedna z francouzských filmových lahůdek 

Festival francouzského filmu se pomalu blíží ke konci, ale nezoufejte, pokud jste ho nestihli navštívit. I letos totiž přinesl několik předpremiér a tyto francouzské lahůdky do kin vlastně teprve dorazí. Jednou takovou je bez pochyby film Francoise Ozona U nich doma. Ozon si umí velmi dobře pohrávat se svými diváky, klamat a mást je podle svých pravidel, uvést je v nepochopení a dát jim ochutnat pravdu jen když sám chce. Geniálně to dokazuje právě tímto snímkem.

U nich doma (Dans la maison) pojednává o zasmušilém učiteli francouzštiny, který je otráven svým zaměstnáním a hloupostí svých studentů, kterou je nucen číst v jejich slohových pracích. Až do chvíle než narazí na sloh studenta Clauda, ve kterém on, s voyeurskou pečlivostí, popisuje průběh návštěv u jednoho kamaráda doma a vyjadřuje jakési platonické vzplanutí k jeho matce. Svůj příběh zakončí provokativním: „Pokračování příště“. Učitel Germaine, sám neúspěšný a zhrzený spisovatel, nadšen Claudovým talentem, mu začne s psaním pomáhat a podněcovat ho k dalším pokračováním jeho příběhu. Nevědomky se však začíná stávat příběhy až fetišisticky posedlý, což se nutně musí promítnout do jeho osobního života. Germaine svými radami postupně natolik upravuje Claudovo popsané zážitky v touze udělat z nich „trhák“, že jsme svědky řetězce událostí, kdy přestáváme být schopni odlišit, co se skutečně odehrává a co je pouze výplod učitelovi a studentovi fantazie na papíře.

Snímek je zkrátka dobře a komorně hrané „divadélko“ na diváka a podněcuje k neustálému přemýšlení. Po dobu celé stopáže vlastně dumáme nad tím, co je pravda a co ne, a co je nejlepší? Že s tímto pocitem odcházíme i z kina a film tak zůstane nerozluštěnou hádankou, o které se můžeme ještě dlouho dohadovat nad šálkem kávy.

Vše je navíc podtržené výborným hereckým výkonem Ernsta Umhauera v roli šestnáctiletého Clauda a mnoha humornými situacemi, které z filmu dělají v podstatě komediální podívanou. Jedná se o nevšední, jemně psychologicky laděný snímek, který by neměl být opomenut nejen fanoušky francouzského filmu.

Kdy a kde dávají film: U nich doma

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!