Atlas mraků – krásná symfonie, kterou musíte vidět

Atlas mraků – krásná symfonie, kterou musíte vidět90%

Tento film je krásnou symfonií s názvem Atlas mraků zahranou orchestrem šesti různých nástrojů, která vám bude v hlavě znít ještě dlouho, a budete ji chtít znovu slyšet. Tedy vidět.

Netradiční film, který porušuje mnoho zásad. Diváka ale upoutá, zaujme a bude ho bavit. Nelekejte se šesti časových rovin, které se nepravidelně střídají. Není to tak složité, jak se jeví. Během filmu si můžete dokonce zahrát hru – poznáte ve všech hlavních postavách opakující se herce?

Hlavní myšlenka filmu spočívá v kauzalitě. I malé činy mohou mít velké následky kdykoli v budoucnosti. Oněch šest časových rovin tedy spolu souvisí, postavy si ale charakterově podobné nejsou a také místa jsou různá. Na tom nezáleží, kdy, kde a komu se něco stane, projeví se to ale v budoucnosti.

Podíváte se do minulosti – do 19. století, do 30. a 70. let dvacátého století, do současnosti, ale také spatříte budoucnost a dokonce prabudoucnost (tedy postapokalyptický svět). Pokaždé se ale ocitnete někde jinde, na různých kontinentech a s někým jiným v „hlavní roli“. Také samotné příběhy jsou různé, pokaždé je ale něco spojuje - ona kauzalita, osud.

Příběhy se tedy liší a také jejich vyprávění je vždy různé (deník, dopisy, thriller, autobiografický román, rozhovor, záznam mluveného vyprávění), přičemž v každém dalším příběhu doznívá příběh minulý: dopisy zmiňují deník, špionážní thriller pracuje s dopisy, v autobiografickém románu se rediguje knižní verze událostí špionážního thrilleru, filmová adaptace autobiografického románu se zmiňuje v rozhovorech, hlavní zpovídaná rozhovoru hraje klíčovou roli v záznamu mluveného vyprávění.

Snímek sice požaduje opětovné zhlédnutí, kdy vám teprve vše sedne a dojde, z první zážitku budete ale také nadšení. Atlas mraků je film, kde zmatek v podobě tolik časových rovin, stejných herců, různých postav, jiných míst, více způsobů vyprávění, vytvoří jeden celek, který také jako celek funguje.

Obecné informace:

Atlas mraků (Cloud Atlas)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
Německo / USA / Hong Kong / Singapur, 2012, 172 min
Režie: Tom Tykwer, Lana Wachowski, Andy Wachowski
Hudba: Johnny Klimek, Tom Tykwer, Reinhold Heil

Hrají: Tom Hanks, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Hugh Grant, Halle Berry, Susan Sarandon, Ben Whishaw, Jim Broadbent, Keith David, James D'Arcy, Xun Zhou, Du-na Bae, Alistair Petrie, Götz Otto, David Gyasi, Robert Fyfe, Zhu Zhu, Mya-Lecia Naylor 

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Atlas mraků

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!