Arnošt Goldflam a jeho Tatínek není k zahození je v audioverzi úžasný!

Arnošt Goldflam a jeho Tatínek není k zahození je v audioverzi úžasný! 

Když si sám autor, navíc držitel Magnesie Litery za rok 2005, namluví své pohádky, je to přinejmenším pozoruhodné. Když je to ale Arnošt Goldflam, je to záruka výtečného rozhlasového zážitku. Nemýlila jsem se, těchto pět pohádek nezklamalo naprosto v ničem.

Pětice pohádek, která prostě nemá chybu a jen těžko doma hledáme tu nej, protože se na ni prostě nemůžeme shodnout. Posuďte sami:

  1. Tatínek a drak lidožrout
  2. Tatínek a strašidelný dům
  3. Tatínek a olympijské hry
  4. Tatínek a čert
  5. Tatínek a mimozemšťani

To prostě nejde. Jestli autor mínil napravovat pověst dnešním bačkorovitým nebo naopak přespříliš upracovaným a doma nepřítomným tatínkům, převelice se mu to povedlo.

"A vy už běžte taky do postýlek, ať jste zítra stejně tak šikovní a silní, jako ten Váš tatínek," zakončuje Arnošt Goldflam své povídání u každého příběhu a upevňuje tak v dětech představu tatínků jako silných a statečných ochránců nejen své rodiny, ale když na to přijde, tak i celé společnosti. Takto třeba onen tatínek zachrání celý dům od strašidel, z nichž jsou některá opravdu strašlivá a hodně živě jsem si je uměla představit. Ozvučení příběhů je navíc úžasné, tak krásně a dětsky strašidelné - a být dítě, tak vím, že ve mě dlouuuho zůstane mňoukání kočky velké jako prase, šedivé velké kočky, která mňouká tak trýznivě, že ten zvuk jistě pochází od nočního kočičího mrouskání.

Stejně jako zvuky při návštěvě mimozemšťanů, trošku podobné Aktům X... ovšem v celém tom sladce naivním a legračním příběhu je to úplně jiná příchuť. Jak jen je báječné, když po dlouhé době narazíte na pohádku, která je mistrným spojením strachu, legrace a bezbřehé a naprosto nelogické dětské fantazie - jak je to uvolňující pro dnešní vystresované mozky rodičů.

Snad bych tuto audioknihu měla doporučit hlavně dětem. Ale doporučím ji netradičně dospělým, protože za ten návrat do dětství a naprosté uvolnění hlavy, to určitě stojí.

Navíc, pozornému posluchači neujde, jak úžasná, tvárná, bohatá a rytmická je čeština.
Prostě - miluju Arnošta Goldflama!

Vydal ACTUAL AVER CZ, a.s. (www.audioberg.com) ve spolupráci s Radioservis, a.s. www.radioservis-as.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Arnošt Goldflam a jeho Tatínek není k zahození je v audioverzi úžasný!
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!