Osamělá srdce v Divadle Na zábradlí - krásně zoufalá inscenace

Osamělá srdce v Divadle Na zábradlí - krásně zoufalá inscenace80%

„Někteří lidé jsou příliš křehcí na to, aby svému okolí neubližovali. Někteří lidé mají v sobě tolik dobré vůle a ochoty pomáhat ostatním, až jsou světu přímo nebezpeční.", věta, která zaznívá v úvodu představení, také vystihuje myšlenku celé hry.

Divadlo Na Zábradlí na podzim otevřelo novou sezónu s názvem „Nepřizpůsobiví?“ inscenací „Osamělá srdce“. Předlohou ke hře je novela „Přítelkyně osamělých srdcí“ od amerického meziválečného autora Nathanaela Westa. Adaptaci režíroval David Jařab a hlavní roli ztvárňuje nová tvář Divadla Na zábradlí Stanislav Mayer.

V předloze se příběh odehrává ve 30. letech v Americe v době krizového období a to v novinářské redakci. Režisér David Jařab hru přizpůsobil dnešní době a našim poměrům, kdy mnozí také tápají ve svých životech a nejsou schopni se začlenit do společnosti. Hra se odehrává v rozhlasovém studiu a hlavní hrdina není tedy novinářem jako v novele, nýbrž rozhlasovým utěšitelem, což přináší možnost zajímavého ztvárnění. Každou noc do studia volají lidé a svěřují se se svými problémy, se svou osamělostí a utěšitel jim dává rady a především podporu. Nikoho nemine ani dárek v podobě praktických věcí jako je třeba holicí strojek a rádio jim a dalším osamělým srdcím zahraje písničku. Příjemný hlas utěšitele dává jeho posluchačům naděje a jeho vlídná slova jim dávají sílu postavit se svým problémům. Hlavní postava ale nezvládá stále rostoucí tíhu bolestí a problémů těch nešťastných lidí a přestává zvládat také sám sebe a svůj život. Jeho snoubenka (Lucie Ferenzová - také dramaturgie) se mu jen marně snaží pomáhat. Prázdný sex či masturbace mu také nepřináší psychický klid a vše se stupňuje, když za ním do redakce začínají osamělá srdce přicházet osobně.

Důležité jsou ve hře také prvky grotesky a ironie, jejichž původcem je především majitel rádia (Jiří Ornest), který je ale sám nešťastný se svou ženou (Kristina Beranová), ovšem je to ten typ člověka, který to na sobě nedává znát a nepropadá svému trápení. Melancholickou atmosféru podtrhává pomalá hudba a již zmíněný hlas utěšitele, který se vám dostane pod kůži.

Lidé potřebují pochopení a někoho, kdo je bude poslouchat, cítí-li se sami, někteří více, než se na první pohled zdá. Osamělá srdce jsou toho důkazem. Odkaz inscenace se výborně hodí do dnešní doby. Počítají se jenom úspěšní, trpící oběti systému jsou jenom nepřizpůsobiví.  

Podobných témat se budou dotýkat i další nové hry, které Divadlo Na zábradlí představí. V prosinci se můžeme těšit na premiéru inscenace hry Bertolta Brechta „Život Galileiho“ s Miloslavem Mejzlíkem v titulní roli a v režii Davida Czesanyho. Na druhou polovinu sezony se připravuje inscenace „Krátké textové lásky“ Barbory Andělové, která se inspirovala milostnými esemeskami, dále se můžeme přijít podívat na hru ruského klasika Antona Pavloviče Čechova „ Višňový sad“ v režii Jana Friče a sezonu „Nepřizpůsobiví?“ zakončí inscenace ČEZ. Hra Jana Kačeny a Robina Kvapila, která zkoumá možnosti lidské energie v závislosti na energii vyvinuté touto firmou k vyrobení energie elektrické.  

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na zábradlí nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Na zábradlí

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!