Agniszka Holland míří do kin s oskarovým dramatem - V temnotě

Agniszka Holland míří do kin s oskarovým dramatem - V temnotě80%

Přesně v polovině listopadu přijde do českých kin nejnovější snímek polské režisérky Agnieszky Holland V temnotě.

Drama V temnotě je film natočený podle skutečných událostí, které se odehrály v období 2. světové války v (tehdy) polském Lvově. Hlavní postavou od které se odvíjí osudy ostatních zúčastněných je polský zlodějíček a údržbář kanalizací Leopold Socha. Při jedné z revizí objeví spolu se svým kamarádem v kanalizaci skupinku Židů, kteří se snaží uniknout před likvidací. Leopold si za své mlčení a pomoc nechává od Židů platit a nějaký čas má v plánu je dokonce udat.

Postupně se ale mezi ním a skupinkou tvoří jakýsi zvláštní vztah, který se časem díky společně prožitým dramatickým událostem prohlubuje. I když Leopold ví, že ho jeho činnost může mít fatální následky, pokračuje v ní až do konce války. V běžném životě vystupuje jako normální člověk spíše hrubšího charakteru, snažící se přežít nelehké období války. Postupně se z něj stává člověk citlivější, plný strachu o život svým blízkých i život svých „svěřenců“. Události v podzemí také nemají celou dobu jednotný charakter. Z nadšení, které panuje hned po úspěšném útěku se stává zoufalství, vyčerpanost, vztek a nakonec i smrt.

Scénář k filmu nominovaného na cenu Oscar 2012 za nejlepší cizojazyčný film, napsal David F. Shamoon, a to podle knihy In The Sewers of Lvov od Roberta Marshalla. Shamoon si při psaní scénáře zvolil dvě východiska: „Neidealizoval jsem samotné Židy a vyhnul jsem se zobrazení a popisu válečných zvěrstev.“ Autor dbal především na to, aby samotný film nevznikal v Hollywoodu. „A oslovení Agnieszky Holland jako případné režisérky na doporučení známého bylo jen logickým krokem,“ vysvětluje scénárista. Sama režisérka se přiznala k tomu, že ji téma holocaustu přitahuje a připadá jí jako nedostatečně prozkoumané. „Z té doby se zachovalo mnoho nejrůžnějších příběhů – o tom, co dobrého a zlého člověk dokáže.

Jedním z nich je i příběh Leopolda Sochy, který mě hned zaujal – svými hrdiny i filmovým potenciálem,“ doplňuje režisérka. Děj filmu se zhruba ze 70% odehrává v temném prostředí kanalizací, kde se skupinka Židů schovává. Bylo tedy nutné vytvořit věrnou kopii kanalizačního systému, a to přímo ve studiu. Samozřejmě nechyběla ani vodní hladina, jejíž výška se mohla měnit od 1 metruaž po celkové zatopení. Agnieszka k tomu říká: „Největší výzvou pro mě jako režisérku byla temnota. Skupina žije v tmavých, mokrých, páchnoucích chodbách více než rok. Bylo nám jasné, že to musíme nějak realisticky vyjádřit, vtáhnout diváky do filmu, aby měli sami pocit, že se nacházejí v podzemí¸ vysvětluje svůj záměr režisérka. Dalším záměrem, který se podařil bezezbytku naplnit bylo, aby kanalizace nebyla pouze místem kde se děj odehrává, ale další hlavní postavou.  

Veřejná premiéra proběhne za účasti režisérky 14. listopadu v 18:30 ve Španělské synagoze Židovského muzea v Praze a bude zároveň zakončením celoročního projektu Polská sezóna.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: V temnotě

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!