David Deida: Cesta vášně. Úlet do mužského mozku...


... nebo spíš rozkroku? Těžko říct, ale čekala jsem od světově uznávaného duchovního učitele Davida Deidy něco vášnivého, plného a maximálně erotického - když už se tedy to, nač jsem se po předchozím titulu těšila - jmenovalo v originále Wild Nights.

Jak vidno, má vlastní přestava divokých nocí je poněkud jiná, poněkud trapná, umírněná a hlavně o tom nebudu nikde mluvit, protože by mi sice možná kdejaký džentlman odkýval mé romantické představy, ale za rohem by se hurónsky rozesmál, kterak jsem hloupá...

Kdepak romantika...

Té v téhle knize opravdu moc nenajdete...

Již v předmluvě autor upozorňuje na kontraverznost tohoto příběhu, jde o naprostou fikci a nejde o duchovní návod. Je to jako ochutnat neznámého. Možná vám to nebude chutnat, ale bude to zajímavá zkušenost – takový je můj dojem.  Abyste příběh pochopili, musíte jít pod něj, tam najdete onu vzrušující sílu žen, kterou působí na muže. Chtě nechtě si uvědomíte, že chtíč je součástí fyzického bytí a nedá se před ním utéct.

BOHUŽEL. BOHUDÍK pro muže!

V knize je možná trochu obtížné soustředit se na jednotlivé páry, jména lidí – při grupáči, jež přijde nečekaně brzy, je to fakt trochu problém. Posléze už se orientujete více. V Cestě vášně i přes to zhrublé podání stále zůstávají hluboké myšlenky z předchozí Cesty vášně a vyloženě jsem se tetelila, když jsem narazila na nějakou část, která byla jako vystřižená z předchozí decentní a velmi moudré knihy. Jinak jsem mívala občas vlezlý pocit, jestli on se David Deida jenom nesnaží povýšit chtíč na božství.  Pro mě nepobratelné, ale muži to možná pochopí skrze pičky a ptáky, kterými se to tu jen hemží.

Dobře, je to hra, i já na ni jako čtenář přistupuji.

Hra s vašimi názory a s nějakou fantazií autora. Nakonec, kdyby si opravdu vytyčil ten cíl, polidštit burany z barů a hospod, možná by na to musel podobně.

Na konci knihy už je k pochopení lidského bytí dobře nakročeno. Ale jinak je to opravdu divoká „duchovní“ jízda. Klobouk dolů, že měl odvahu tohle vůbec napsat a vyjít s tím na světlo světa. Ale nakonec proč ne? Je to hra s názory.

A to mám ráda. Navíc si myslím, že je to výborná kniha k vytažení z knihovny po letech a znovupřečtení. Lidský vývoj je neúprosný a  možná, možná v ní najdete zase něco úplně jiného. Něco, co jste tenkrát, při prvním čtení, neviděli.

V tuhle chvíli se ale obávám, že ona hluboká pravda je skryta tak hluboko v celém příběhu, že může být nenalezana a že se kniha stane pro povrchní mužské čtenáře jen báječnou omluvou pro drsné a neomluvitelné chování v rámci sexuálních hrátek.

Vydalo nakladatelství Synergie, 2012

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!