Mezinárodní festival akustické kytary startuje tuto neděli

Mezinárodní festival akustické kytary startuje tuto neděli 

Poslední den tohoto týdne zazní Prahou první tóny festivalu Kytara napříč žánry, který letos pořádá svůj 15. ročník. Více než měsíc trvající přehlídku těch nejoslnivějších kytarových virtuosů z domácí i zahraniční scény slavnostně zahájí v půl osmé večer koncert v Národní technické knihovně.

Poslechnout si zde můžete duo vynikajícího Michaela Fixe (Austrálie, odchovanec legendárního Tommy Emmanuela a trojnásobný držitel prestižní ceny Golden Guitar) a Petra Víta, předního flamencového kytaristy na území Čech, hojně koncertujícího a sklízejícího úspěchy ve Španělsku. Hudbu vizuálně doprovodí Vítova nadaná dcera, tanečnice Veronica Vítová-Roa (11), která flamenco studovala přímo v Granadě u významných osobností tohoto vášní nabitého tance.

„Vlastně je to letos úplně nový prvek festivalu – děti,“ řekla na tiskové konferenci 9. října dokumentaristka Kateřina Hager. Mimo Veroniky se představí druhé „zázračné dítě“, třináctiletý Amos Lora, který nejen že držel kytaru prvně v ruce už ve 3 letech, o pár let později složil svou první skladbu, a letos mu vychází (konečně!) deska, ale je zajímavý také proto, že se naučil „pravé“ flamenco v zcela autentickém prostředí ulice: „Amos pochází sice z periferie Madridu, když ale u něj byl objeven pozoruhodný hudební talent, jako „klíč“ k jeho rozvíjení zvolili jeho rodiče kolébku flamenca – Andalusii,“ popisuje vzestup mladého génia pořadatel festivalu Stanislav Barek. „Tam se učil přímo od španělských cikánů, v autentickém prostředí jejich komunity,“ doplňuje. „Byla to jistě neobyčejná škola,“ říká s úsměvem Hager, která se dvěma zmíněnými mladými umělci natáčí již přes rok dokument Děti flamenca. Amose Loru, který do své hudby zapojuje i prvky jazzu a impresionismu, je možné slyšet 5. listopadu v Paláci Akropolis, kde bude účinkovat společně s českou kapelou La Magia del Flamenco.

Hlavní hvězdou letošního ročníku bude nepochybně Tommy Emmanuel, světová kytarová špička, který je dokonce považován za nejrychlejšího trsátkového hráče planety! Emmanuel se do Čech vrací po roce, kdy zde vystoupil před vyprodanou Lucernou. Tentokrát zahraje v Divadle Hybernia, a jeho koncertem festival doslova vyvrcholí. Hostovat bude navíc živelná Janet Robin z L. A., o které její dlouholetý kamarád Barek říká: „Když se na ní podívám, na tu subtilní bytost, nechápu, jak to může pak na pódiu s kytarou tak rozbalit!“ Na posluchače čeká rock´n´roll v kombinaci s emocionální akustickou hudbou. Robin bude koncertovat v rámci festivalu ještě sólově a to 17. 11. v Chýni.

To německý kytarový guru Peter Finger vystoupí hned pětkrát, v různých městech. Co se týče stylu, nebojí se mixovat klasiku s rockem, a díky své fenomenální muzikálnosti pro něj není problém improvizovat s jakýmkoli žánrem. Je známý také jako vydavatel časopisu Akustik Gitarre, čímž v začátcích festivalu výrazně pomohl navazování kontaktů, jak naznačil Barek. Finger zahraje například 31. října v koncertní síni Atrium společně s Petrem Saidlem, pedagogem pardubické konzervatoře (jenž uvádí na festivalu i dva své žáky – Hedviku Švendovou a Ladislava Pazderku – oba mezinárodně úspěšné) a vynikajícím houslistou Bohuslavem Matouškem. 28. října i den poté bude Finger spoluhráčem Norbi Kovácse, slovenského muzikanta, který v minulosti spolupracoval například s Radůzou, nyní je mimo jiné členem uskupení Ivan Hlas trio.

Publikum jistě ocení nejen mnohažánrovost ale také umělecké zastoupení různých zemí – vystoupí kytaristé z Austrálie, Španělska, Ameriky, ale také z Japonska! Virtuos klasiky Kazuhito Yamashity zahraje společně se svojí 15letou dcerou Kahani (která už stejně jako Amos vydala vlastní album) 23. října v Sále Martinů na HAMU. „Publiku představí melodie klasiků, ale také hudbu maminky - Keiko Fujiie,“ doplnil Barek. „Otec se svou dcerou působí jako duo docela běžně, objíždějí celý svět a často se účastní i významných mezinárodních událostí.“

V rámci Kytary napříč žánry se představí také Integrovaná střední škola v Chebu, která předvede praktickou ukázku stavby kytar a houslí a to 30. října na Konzervatoři Pardubice, o den později potom v koncertní síni Atrium v Praze.

Tereza Pavelcová      

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!