Všechny podoby skla aneb Stanislav Libenský Award & Cherchez la femme

Všechny podoby skla aneb Stanislav Libenský Award & Cherchez la femme 

Ambit kláštera sv. Jiří se po dlouholetém působení Národní galerie zaplnil novou expozicí. Co tam tedy návštěvník až do konce listopadu může nalézt? Prezentaci sklářských prací účastníků 4. ročníku prestižní mezinárodní soutěže pro studenty vysokých uměleckých škol Stanislav Libenský Award a rovněž výstavu s názvem Cherchez la femme – společná cesta Brychtová-Libenský. Tak se pojďte přesvědčit o tom, že skláři toho umí kromě skleněného nádobí mnohem více.

Každoročně udělované ocenění Stanislav Libenský Award je poctou významnému umělci a pedagogovi, právem považovaného za největšího českého sklářského výtvarníka. Zároveň se jedná o jedinečnou celosvětovou přehlídku mladé nastupující generace sklářů. Letos se o cenu ucházelo 48 studentů z celého světa, jako například z Austrálie, USA, Velké Británie,  Švédska, Korey či Číny. Stanislav Libenský Award je pro začínající skláře mimořádnou příležitostí předvést své absolventské práce vytvořené libovolnou sklářskou technikou v reprezentativním prostředí a na mezinárodní úrovni.

Letos první místo obsadila Japonka Natsuho Enomoto, které získala za Portrét o objemu 68 000 cm3. Porota ocenila sochařské kvality rozměrného objektu, který vyniká napětím mezi masivní formou tvaru a delikátními detaily. Organickým způsobem Enomoto zobrazuje imaginární portrét blízké osoby: jsi prach a v prach se obrátíš. Druhé místo získala Češka Zuzana Kubelková se svým dílem s názvem Proces deformace. A třetí skončil Andrej Jančovič ze Slovenska, který do souteže přihlásil kolekci objektů z cyklu Geometria

Stejně jako u předcházejících ročníků také tentokrát téma doprovodné výstavy nabízí kontrast, poučení i radost z krásy a rozmanitosti skla. Cherchez la femme – společná cesta Brychtová-Libenský připomíná osudovou ženu v tvorbě i životě Stanislava Libenského a patronku soutěže Stanislav Libenský Award Jaroslavu Brychtovou. Jejich společná díla oceňuje celý odborný svět a vystavují je muzea a galerie doma i v zahraničí. Téma výstavy žena bylo zvoleno také s ohledem na prostředí Jiřského kláštera. Ten byl totiž ve 2. polovině 10. století založen jako první ženský klášter v Čechách.

Díla mladých začínajících sklářů v konfrontaci s uměleckými díly ze skla vytvořenými dvojicí Libenský-Brychtová je velmi inspirativní zážitek jak pro laiky tak znalce sklářského umění. Jako návštěvník výstavy máte možnost si uvědomit různé podoby a funkce skla. A rovněž krásu, kterou tento materiál nabízí. 

Výstava je ke zhlédnutí v ambitu kláštera sv. Jiří na Pražském hradě do 30. listopadu každý den od 10 do 18 hodin. Komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Mgr. Milanem Hlavešem, Ph.D. je na programu 18. října v 17 hodin.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Portrét o objemu 68 000 cm3Proces deformaceGeometria
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!