Open Air Trutnov 2013?

Open Air Trutnov 2013? 

Proč ten otazník v titulku? Kdo by neznal slavný trutnovský Open Air festival, tatíka všech festivalů v Čechách. Letošní 25. ročník byl ale jaksi smutný. Nejen kvůli smrti Václava Havla alias náčelníka. Proč se k tomu ale vracím až teď, když festival proběhl již v půlce srpna (16. -19.8.)? Ten, kdo pravidelně projíždí Trutnovem směr Hradec Králové, určitě postřehne, jak na louce, kde každoročně v srpnu vyroste jako houby po dešti stanové městečko a v neděli opět pomalu zmizí, přibývá techniky a rozšiřuje se staveniště.

Stavební činnost se již letos dotkla samotných návštěvníků festivalu. Rozloha stanového městečka byla stavební činností omezena. Snad každý, kdo na festivalu spal, pocítil, že prostoru je méně a na louce je více těsno. Svah, kde obyčejně nebyly stany, protože byl příliš příkrý, se začal plnit již první festivalový den. V pátek už byla obsazená všechna místa ve svahu. Počet návštěvníku rozhodně neodpovídal velikosti prostoru pro stany. Vše nakonec dobře dopadlo, atmosféra byla jako obvykle úžasná (zkrátka trutnovská) a nocležníci se ochotně vmáčkli i na zdánlivě neobytná místa. Na druhou stranu ale mohla některé hra na sardinky odradit.

Počasí si s festivalovými nadšenci letos pohrálo. Posledních pár let festival neminul alespoň jeden deštík, loni dokonce vydatnější, ve stáncích se ještě pár hodin po dešti držela potopa, ale letos žádný deštík nepřišel a vzduch byl horký. To bylo nakonec na škodu. Holá hlína ze stavby se pod nohami festivalových nadšenců vířila v prach. S tím se ale také musí počítat, takto návštěvníky vítá slavná červená hlína z Trutnova. Tu si pak každý rok na památku odnáší na oblečení, v nose a na botách.

Co ale letos rozhodně zarazilo, byl počet návštěvníků. Organizátoři festivalu bohužel opět vyhlásili, že počet návštěvníků nebude počítán, viditelně však Open Air v Trutnově navštívilo míň lidí než v loňském roce. Zájem o trutnovský festival upadá, ani hvězdní američtí Korn nebyli dostatečné lákadlo. Díky tomu návštěvníkům vystačila louka zkrácená o staveniště.  Bude ale festival příští rok? Stavba na louce se rozrůstá, nová plocha pro festival zatím není a podle všeho ani nebude (Wikipedie ví vše). Ano, vím, že se jedná o stále omílané téma, že každý rok je vyhrožováno, že je Open Air v areálu Na Bojišti skutečně naposledy, ale nyní se obávám, že se tento příslib může stát pravdou, a nakonec náš nejslavnější festival opravdu nebude. To ale neznamená, že nebude jen v areálu Na Bojišti, ale dokonce ani nikde jinde. Nové místo pro festival doposud nebylo nalezeno. Máme ještě jednu možnost – přesunout Festival (velké F je zde záměrem) do jiného města – pro mnohé sci-fi. Byl by to ale stále slavný „Trutnov“? Zajímal by někoho? A je vůbec důvod organizovat „Trutnov“ jinde než v Trutnově, v Trutnově Na Bojišti? Jak se říká, k festivalu Na Bojišti patří samotná atmosféra areálu, kapely, které sem jezdí každý rok, červená hlína a prach v nose, a také stánek Krakonoše dvanáctky venku před areálem.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že festival náčelníka o moc déle nepřežije.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!