Ohlédnutí za LSS 2012

Ohlédnutí za LSS 2012100%

Letošní ročník Letních shakespearovských slavností byl opět velmi úspěšnou a hojně navštěvovanou divadelní přehlídkou. Představení se konala v šesti českých a slovenských městech a nenechalo si je ujít přes 83 tisíc diváků.

Tento rok se poprvé Slavnosti konali také v Plzni. Ovšem nejnavštěvovanějším místem byla Praha, kde se představení odehrávají přímo na Pražském hradě, jehož večerní atmosféra pohltí každého diváka. Dále návštěvníci mohli zavítat do Brna, Ostravy, Bratislavy a Zvolena.

Každý rok nám přináší LSS jednu hlavní novinku k ostatním představením. Letos jí byla hra Richard III. s Jiřím Langmajerem v hlavní roli. Oblíbenou inscenací s minulého roku zůstala komedie Zkrocení zlé ženy, kterou jsem jako redaktorka Informuji navštívila.

Zkrocení zlé ženy

Jak mnozí vědí, LSS přináší hry Williama Shakespeara v nové podobě. Díla jsou nastudována pro diváka dnešního a moderního. Je důležité, abyste na představení šli takto obeznámeni, jelikož lidé čekající klasické drama mohou být velmi překvapeni, když na samém začátku na pódium přilítne žena v rockerském oděvu a kluci v disco tričku.

V komedii Zkrocení zlé ženy září Tatiana Vilhemová (Kateřina), kterou se snaží usměrnit a naučit dobrým mravům Roman Zach (Petruchio). Jak to tak bývá, láska ale také chemická přitažlivost přemohou vše a tedy i nezkrotnost Kateřiny.

Za zmínění stojí i další neméně důležité role a herci. Obletovanou setru Biancu alternují Lucie Štěpánková a Tereza Vilišová. Biančina podnikavého nápadníka Lucencia ztvárnil populární herec a hudebník Vojtěch Dyk (alternuje Matouš Ruml). O ruku krásné Biancy usilují ještě David Novotný (Hortensio) a Vladimír Marek (Gremio).

Dále hráli Oldřich Vízner (alternuje Pavel Kikinčuk), Jiří Černý, Michal Kern, Petr Vančura, Jan Novotný, Zdeněk Hruška a Lenka Zbranková. V rolích skvěle tančících sluhů se objevil Jiří Panzner, Tomáš Kobr a Jindřich Nováček.

Nejen obsazení, ale také nastudování hry je přímo hvězdné. Režisér Daniel Špinar přetvořil hravou klasikovu hru na ještě zábavnější a humoru plné představení, které vás rozesměje ještě pár dní po zhlédnutí, až si vzpomenete na jakoukoli scénu či hlášku.

Kdo letos nestihl navštívit ani jednu z jedenácti her LSS zahraných ve více než 150 představení zoufat nemusí, jelikož již teď se můžeme těšit na Letní shakespearovské slavnosti 2013! 

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!