Potmehúd - Slovenský taneční temperament

Potmehúd - Slovenský taneční temperament

Adresa:

Napajedla, Na Kapli 459

Termín: 9.2.2018
Vstupné:

120,-/100,-

9únor pátek 19:00

Žánr: divadlotanectaneční


Csaba Molnár a kol.: POTMEHÚD & Radovan Předskok - Autorský projekt pětice slovenských tanečníků, kteří současným tancem znovuobjevují folklórní umělecký projev a čirou sílu nespoutané lidové tvorby.

Folklorní tanec je dnes často synonymem tradice a kulturního dědictví, tedy historie. V inscenaci Potmehúd se tanečníci snaží znovuobjevit a rehabilitovat tento prapůvodní umělecký projev, zbavit ho muzeálních nánosů a nanovo prožít čirou sílu nespoutané lidové tvorby a přirozené, neumělecké performativnosti. Vytvářejí vlastní originální folklor inspirovaný vitální a pulzující energií lidového tance – tedy jeho skutečnou podstatou, nikoli pohybovými vzorci. Každý z tanečníků vnáší do inscenace svou vlastní zkušenost a osobnost a jednotlivé výstupy proto balancují mezi humorem a dramatem, emotivností a cynizmem. Potmehúd je skutečné divadlo, ale ne díky technické preciznosti, ale proto, že zve diváky ke sdílení tady a teď.

„Krása folklorního tance pro mne spočívá ve schopnosti propojit lidi tak, že v průběhu tance instinktivně komunikují tělem na lidské i společenské úrovni. Osvobozují a naplňují tak svého ducha, ale zároveň se ukotvují v komunitě.“ Csaba Molnár 

Inscenace je inspirována představením Journey Home, kterou uvedl Les SlovaKs Dance Collective v roce 2010 na festivalu Hybaj ho! Každé představení bude doprovázet speciální host, který bude začleněn do jevištní hry a bude tanečníky překvapovat. Na festivale Malá inventura ním bude sám autor projektu Csaba Molnár. 

Do taneční inscenace se zapojí také tanečník folklórního souboru RADOVAN PŘEDSKOK. Současně se můžete těšit také na krátké "předskokanské" pásmo členů téhož tanečního souboru.

Vstupné: 120/100 Kč. Předprodej vstupenek v Informačním centru Napajedla.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Potmehúd - Slovenský...

Villa MemoriesZlín (15.9 km)

Vila VyšehradLuhačovice (19.6 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (19.6 km)