Průmysl a řemesla v Napajedlích

Průmysl a řemesla v Napajedlích

Adresa:

Napajedla, Komenského 304

Termín: 8.9.2016 2.10.2016
Vstupné:

Dospělý 40,-,Snížené 20,-,Rodinné 80,-, ZTP,ICOM,děti do 6-ti let ZDARMA

8zář - 2říj celý den

Žánr: výstavymoderní


Průmyslové podniky i drobní živnostníci v Napajedlích do konce 2. světové války v textech, fotografiích projekcích a vzpomínkách pamětníků.

Součástí historie každého města je jeho řemeslná výroba. Také v Napajedlích bychom našli několik cechů, které dříve řemeslníky sdružovaly. Nástup průmyslové výroby ve druhé polovině 19. století je pak spojen s majiteli napajedelského panství, rody Stockau a Baltazzi. Panské podniky, jako byl pivovar, cukrovar či cihelna, jsou pozvolna následovány firmami obecními a soukromými.

Hospodářský vzestup je přitom spojen se vznikem živnostenských společenstev a finančních ústavů, které umožnily podnikání také střední vrstvě obyvatelstva. Právě drobné firmy tvořily typickou součást prvorepublikové ekonomiky. Zavádění strojové výroby na druhé straně vyústilo až ve vznik moderních továrních provozů, z nichž nejdůležitější byly v Napajedlích firmy Slavia a Fatra, které dodnes patří k symbolům města.

Výstava v Muzeu Napajedla vznikla ve spolupráci s nadšeným historikem Ing. Karlem Kysilkou a za pomoci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Moravského zemského archivu v Brně - Státního okresního archivu Zlín.

Výstavu si můžete prohlédnout do 2. října.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

2dub - 31procelý den

, v přízemí administrativní budovy na Vodní ulici č. 1972 Výstava

29červen sobota 09:00

Ubytování v okolí akce Průmysl a řemesla v...

Villa MemoriesZlín (15.7 km)

Vila VyšehradLuhačovice (19.4 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (19.5 km)