Pod klenbou hudby českých a maďarských géniů

Pod klenbou hudby českých a maďarských géniů

Adresa:

Kroměříž, Pilařova 7

Termín: 5.5.2016
Vstupné:

dobrovolné

5květen čtvrtek 19:00

Žánr: koncertysoutěž


Ve čtvrtek 5. května zavítá do Kroměříže známá hukvaldská cimbalistka Gabriela Jílková a její host, maďarský klavírista Tamás Bácsi. Koncert složený z děl předních českých a maďarských skladatelů začne v 19.00 hodin v prostorách Konzervatoře P. J. Vejvanovského.

Mladí interpreti Gabriela Jílková a Tamás Bácsi, studenti Hudební akademie Ference Listza v Budapešti, provedou návštěvníky koncertu hudbou významných světových skladatelů, jejichž rodné země pomyslně spojuje oblouk vytvořený v prostoru nad mapou od Ostravy až do Budapešti. Jak oba hudebníci s úsměvem tvrdí, tato vzdušná cesta je oboustranně průchozí, bez hranic, spojuje lidi a v mžiku je přenese tam, kde by to autem trvalo minimálně šest hodin.

Koncert, který finančně podpořil i Moravskoslezský kraj, nabídne posluchačům unikátní spojení dvou mladých umělců ze dvou zdánlivě odlišných kultur, ale stejné umělecké školy. Posluchači uslyší díla L. Janáčka, V. Nováka, M. Báchorka, B. Bartóka, F. Liszta a K. Lendvaye. 

Gabriela Jílková, hukvaldská rodačka, začala hrát na cimbál ve svých pěti letech u profesorky Růženy Děcké v ZUŠ ve Valašském Meziříčí. Poté pokračovala pod vedením Mgr. Daniela Skály, Ph.D. na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě. Od roku 2015 studuje na Hudební akademii Ference Liszta v Budapešti u profesorky Ilony Szeverényi.

Během šestnácti let aktivního hraní dosáhla výrazných úspěchů nejen na domácí hudební scéně, ale i v zahraničí (Slovensko, Německo, Maďarsko, Francie). V roce 2009 se stala absolutním vítězem v celostátním kole soutěže Základních uměleckých škol. Pravidelně se účastní Mezinárodního festivalu cimbálu ve Valašském Meziříčí, z nějž má již čtyři první místa.

Nabídky na své sólové koncerty, které se konaly v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy, získala v letech 2006 a 2014. V roce 2014 účinkovala na festivalech Janáčkův Máj a Hudební současnost. Koncertem pro cimbál a smyčcový orchestr od Daniela Skály absolvovala s Janáčkovou filharmonií Ostrava na jaře roku 2015. Od roku 2015 působí jako hostující hudebník v Divadle loutek v Ostravě.

Tamás Bácsi se narodil v roce 1994 v maďarském městě Csongrád. Na klavír začal hrát ve svých pěti letech a hned čtyři roky poté vyhrál první místo v celostátní klavírní soutěži v Nyíregyháza. V devíti letech byl přijat jako nejmladší student do Školy pro mladé talenty, která je součástí Hudební akademie Ference Liszta. Od čtrnácti let pokračoval jako stipendista ve studiu hry na klavír v Torontu na Young Artists' Performance Academy (dnes Taylor Academy) of the Royal Conservatory of Music. Za dob studií v Kanadě vyhrál první místa v Hudební soutěži Kiwanis v sólové hře na klavír a také v kategorii klavírních duet i na školní soutěži RC Festival. Od roku 2014 je studentem Hudební akademie Ference Liszta v Budapešti, kde jej vedou dva klavírní pedagogové - István Gulyás a Attila Némethy.

V průběhu studijních let aktivně koncertoval na mnoha významných událostech, například při příležitosti oslav 80. narozenin uznávaného maďarského skladatele Györgye Kurtága, nebo jako hostující umělec na Vídeňské hudební Akademii. Před nedávnem vyhrál třetí místo na 4. Mezinárodní klavírní soutěži Bély Bartóka ve Vídni.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Pod klenbou hudby...

Villa MemoriesZlín (20.2 km)

Theatre HotelOlomouc (33.3 km)

Vinný sklep KrýsaKyjov (34 km)