Světelný happening: připomenutí odkazu Jana Palacha

Světelný happening: připomenutí odkazu Jana Palacha

Adresa:

Zlín, nám. T. G. Masaryka760 01 Zlín

Termín: 19.1.2023
Vstupné:

Zdarma

19leden čtvrtek 16:00

Žánr: výstavySvětelný happening Zlín


Již tradiční street artový happening se uskuteční ve středu 19. ledna na náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně. Za spoluúčasti veřejnosti vznikne světelný řetěz ze svíček dlouhý přes sedm set metrů. Smyslem akce je připomenout odkaz Jana Palacha.

Ve čtvrtek 19. ledna to bude právě 54 let, co zemřel na následky svých zranění dvacetiletý student Jan Palach, když se tři dny před tím polil hořlavinou a zapálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Světelný řetěz má připomenout důvody jeho činu. Akci už po šesté ve spolupráci se zlínským výtvarníkem Petrem Dosoudilem připravilo kulturní a kreativní centrum Živý Zlín.

“Svoboda je nesmírné bohatství, musíme o ni pečovat i dnes, každý z nás. Proto je tato událost nesmírně emotivní, nabízí možnost rozjímat nad svou osobní situací i společností,” přiblížila důvod pořádání happeningu Jana Kubáčová, pověřená vedením Živého Zlína.

Účastníci se mohou k pořadatelům přidat a v tichosti zapalovat svíčky od 16 hodin v horní části náměstí, pod Památníkem Tomáše Bati. Poslední svíčky povedou až k dolní části Gahurova prospektu. Řetěz by měl být v plném rozsahu vidět z velké vzdálenosti zhruba za hodinu a půl.

„Projekt k uctění památky Jana Palacha ve mně zrál několik měsíců. Předně mi celý prostor Gahurova prospektu evokoval Václavské náměstí v Praze, a to svou délkou i šířkou, a pak jsem cítil potřebu tuto událost nějakým výrazným způsobem připomenout. Mrzelo mě, že se na takové dějinné okamžiky s poselstvím pomalu zapomíná,“ řekl k prvotní myšlence její autor, výtvarník Petr Dosoudil.

V předchozích letech se akce účastnily stovky lidí. Přes sedm set metrů dlouhý světelný řetěz je nejdelším tohoto druhu v České republice.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Zlín Akce v obci Zlín

Podobné akce

27duben sobota 20:00

Adam Ďurica

, Tyršovo nábřeží 5497 Koncert

27duben sobota 23:00