Výstava Válečný cyklus Milady Schmidtové na zlínském zámku

Výstava Válečný cyklus Milady Schmidtové na zlínském zámku

Adresa:

Zlín, Soudní 1

Termín: 18.6.2022 16.9.2022
Vstupné:

50 Kč

18čer - 16zář celý den

Žánr: výstavyumění výtvarné umění malba Zlín


Galerie Václava Chada od 16. června hostí výstavu kreseb Válečný cyklus malířky Milady Schmidtové, která byla úzce spjata s baťovskou Školou umění Zlín. Výstava Válečný cyklus / Cycle de guerre 1944, která se věnuje jejímu unikátnímu dílu potrvá až do 16. září.

Milada Schmidtová by letos oslavila 100. narozeniny. Umělecké počátky této malířky a scénografky jsou spojeny se Zlínem. V době druhé světové války zde studovala obchodní akademii, zajímala se o umění a postupně se seznamovala se studenty Školy umění. Jejím blízkým přítelem byl Václav Chad. Sama také začala kreslit, k jejím prvním dílům patří surrealistický Válečný cyklus z roku 1944, kterému se věnuje aktuální výstava i stejnojmenná, nově vydaná publikace.

Cyklus 21 tušových kreseb na tuhém papíře je jedním z vrcholných projevů fenoménu zlínské válečné avantgardy. První kresba se vymyká všem ostatním. Je nejvíce poplatná surrealistické, paranoicko-kritické metodě. Na ostatních kresbách vidíme dvacet „prázdných, bílých“ krajin, které ovšem působí jako exteriérové divadelní nebo filmové scény. Tyto snové forbíny jsou přeplněny fantasmagorickými reji těl, lidskými monstry, chimérami lidí a zvířat, křečovitými propletenci erotických těl. Všudypřítomné jsou motivy ochočení vs. divokosti, objetí a sevření vs. uvolnění, motivy pádu těl dolů. Na některých kresbách Milada zobrazila samu sebe.

Válečný cyklus byl až do roku 2014 v majetku rodiny autorky, jako celek byl poprvé vystaven právě ve Zlíně v roce 2017, stejně jako první komplexní výstava prací autorky, kterou prezentovala Galerie Václava Chada.

Výstava Válečný cyklus je v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku otevřena do 16. září 2022, vždy od úterý do pátku mezi 13. a 17. hodinou. Vstupné je jednotné ve výši 50 Kč. Mimo uvedené termíny je možné si domluvit individuální prohlídky s 2–3denním předstihem na e-mailu galerie@zlinskyzamek.cz.

Publikaci vydal Zlínský zámek o.p.s. a vydání podpořil Státní fond kultury České republiky a Nadační fond Kovárny VIVA. Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Zlín Akce v obci Zlín

Podobné akce